Produkty mięsne pojadą na Ukrainę z nowym świadectwem weterynaryjnym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-08-2020,9:20 Aktualizacja: 20-08-2020,9:24
A A A

Główny Lekarz Weterynarii uzgodnił nowy wzór świadectwa weterynaryjnego na produkty mięsne importowane przez Ukrainę z Polski. Ma to ułatwić m.in. eksport przetworów drobiowych - poinformował resort rolnictwa.

Jak wyjaśniło ministerstwo, zawiera on zapisy, które umożliwiają rozróżnienie gatunków zwierząt, z których pozyskano mięso użyte do wyprodukowania danego produktu.

ognisko ASF, trzoda chlewna, wirus asf, afrykański pomór świń, świnie, GLW, warchlaki, lochy, tuczniki, Podkarpacie

Nowe ogniska ASF na Podkarpaciu

Kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń zostały potwierdzone na Podkarpaciu. Z informacji Głównego Inspektoratu Weterynarii wynika, że znajdują się one w powiecie przeworskim. GIW na bieżąco aktualizuje mapę ognisk i przypadków ASF...

Identyfikacja umożliwia wysyłkę produktów mięsnych nie zawierających w swoim składzie wieprzowiny z województw, na które strona ukraińska nałożyła restrykcje importowe w związku z ASF. Eksportem do Ukrainy zainteresowane są najbardziej zakłady produkujące wyroby drobiowe.

Służba weterynaryjna Ukrainy od 2015 r. sukcesywnie, dla poszczególnych województw, wprowadzała zakazy importu zwierząt podatnych na zachorowanie na ASF, a także produktów, surowca, materiału genetycznego pochodzącego od nich oraz pasz.

Zapisy w obwiązującym do tej pory świadectwie uniemożliwiały wysyłkę na Ukrainę konserw, kiełbas i gotowych produktów mięsnych z zakładów położonych na tych obszarach, nawet jeśli nie zawierały w swoim składzie wieprzowiny.

Obecnie restrykcjami importowymi objętych jest 7 województw.

Nowy wzór świadectwa już obowiązuje i dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu