Produkcja mięsa nie będzie już tak szybko rosła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-03-2016,10:40 Aktualizacja: 22-03-2016,11:19
A A A

Eksperci Komisji Europejskiej prognozują, że dynamika wzrostu produkcji mięsa we Wspólnocie spadnie z 3,6 proc. w 2015 roku do zaledwie 0,7 proc. w latach 2016-17.

Wytwórczość mięsa w krajach UE będzie napędzać produkcja drobiu. Według prognoz Brukseli w 2016 r. wyniesie 14 mln ton i będzie o 1,7 proc. wyższa niż przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Tempo wzrostu będzie jednak wyraźnie mniejsze niż w 2014 roku (3,7 proc.). A za rok ma być jeszcze gorzej.

handel mięsem, wołowina, wieprzowina, drób

Polski handel mięsem na plusie

W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 miliardy 796 milionów euro. Bilans w handlu mięsem czerwonym...

Według najnowszych prognoz w 2017 roku wytwórczość tego gatunku mięsa ma wynieść 14,17 mln ton (+1,2 proc. r/r). Wzrost napędzany będzie przede wszystkim przez coraz większą konsumpcję wewnątrz UE, a nie sprzedaż do krajów trzecich.  Eksport mięsa drobiowego z UE w 2016 r. pójdzie w górę o 0,5 proc., zaś w przyszłym roku ma już spaść o 2 proc. To wynik rosnącej konkurencji na międzynarodowym rynku.

Negatywnie na wzrost produkcji mięsa ogółem w UE w 2016 r. będzie oddziaływać niższa wytwórczość wieprzowiny, która w skali roku wyniesie 0,3 proc. Produkcja tego mięsa wciąż będzie jednak dość wysoka - 23,3 mln ton. Bruksela spodziewa się jednak, że za rok wytwórczość wieprzowiny pójdzie już w górę o 0,7 proc. i będzie rekordowa. Wpłynie na to eksport, który w 2016 i 2017 r. wzrośnie odpowiednio o 3 i 5 proc. przy jednoczesnym spadku importu o 4 i 1 proc.

Produkcja wołowiny brutto w 2016 r. ma natomiast wzrosnąć o 1,8 proc., czyli o 1,3 p. proc. mniej niż w 2015 r. W 2017 roku spadek ma pogłębić się o kolejne 0,1 proc. To z kolei przełoży się na niższy eksport tego gatunku mięsa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu