Polska ograniczy ubój? Konkurencja już zaciera ręce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2020,13:15 Aktualizacja: 24-09-2020,13:22
A A A

Konsekwencje tzw. "piątki dla zwierząt" będą zgodne z przewidywaniami. - Konkurencja zastąpi polskie dostawy mięsa z uboju rytualnego w ciągu jednego dnia - usłyszała od importerów "Rzeczpospolita".

Nie będziemy zarabiać my, będą zarabiać rolnicy z pozostałych państw - przekonywali już zgodnie gospodarze, gdy tylko w przestrzeni publicznej zaistniał projekt nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt, zawierający tzw. piątkę dla zwierząt.

jan krzysztof ardanowski, eksport żywności, ubój rytualny, Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego

Bez eksportu zwiniemy rolnictwo. Ubój rytualny nie może być zakazany

Minister Jan Krzysztof Ardanowski uważa, że rolnictwo nie będzie rozwijało się bez eksportu. Jego zdaniem idzie dobry czas dla rolnictwa, pod warunkiem, że nie zniszczymy go złymi ustawami, administracyjnie zakazując uboju rytualnego. Szef resortu...

Zgodnie z nowymi zapisami zakaz hodowli zwierząt na futra i zdecydowane ograniczenie uboju rytualnego w Polsce mają zacząć obowiązywać już po roku od wejścia w życie aktu prawnego. Jak pisze dziennik, importerzy mięsa halal i koszernego nie będą jednak tak długo szukać nowych dostawców.

- To będzie problem dla polskich rolników, nie dla importerów, dostawców możemy zastąpić w ciągu jednego dnia - powiedział "Rz" Jamal Souna, szef francuskiego stowarzyszenia Halal Verif, które wydaje certyfikaty halal i kontaktuje klientów z dostawcami mięsa, znajdując chętnych na polskie mięso w Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemczech, Szwajcarii czy Maroku.

Jak się okazuje, wieści z Polski rozeszły się szybko i szukanie nowych dostawców zaczęło się już w dniu ogłoszenia rządzących o zamiarze de facto zakazu uboju rytualnego w kraju nad Wisłą. Rozpoznani są producenci halal w Czechach, Rumunii, Hiszpanii, Bułgarii czy na Węgrzech.

- Wybieramy się właśnie do Irlandii, zgłaszają się firmy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, niektóre portugalskie chcą się przestawi na halal. Preferujemy mięso z Polski, ale nie możemy uzależnia się od jednego dostawcy - stwierdził Souna.

źródło: "Rzeczpospolita"
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu