Ile kosztują pasze dla zwierząt w grudniu?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-12-2019,13:00 Aktualizacja: 14-12-2019,18:20
A A A

Producenci pasz czerpią korzyści z dobrej pogody, która w tegorocznym grudniu przypomina bardziej jesienną niż zimową. Jak podaje TVP 1 mieszalnie uzupełniają swoje zapasy, podobnie jak hodowcy zwierząt gospodarskich.

Hodowcy zwierząt poszukują pasz białkowych, aby zapewnić sobie odpowiednią bazę paszową.

Zboża paszowe są nieco droższe, dlatego popularność zyskują inne komponenty białkowe, które do tej pory nie cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Producenci bobiku, łubinu czy peluszki, jak podaje TVP 1, wykorzystują koniunkturę i sprzedają zgromadzony surowiec.

afrykański pomór świń, padłe dziki, odstrzelone dziki, odstrzał dzików, myśliwi, odstrzał sanitarny, specustawa, zieloni

Stawali na linii strzału i blokowali polowanie

Sanitarny odstrzał dzików prowadzony na Suwalszczyźnie został zablokowany. Był on prowadzony w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń. "Obcy z Warszawy" stawali na linii strzału myśliwych w kierunku dzików. Tak...

Tona prosa kosztuje obecnie od 1000 do 1050 złotych. Niewiele tańszy jest bobik i łubin, które kosztują odpowiednio 950-1050 oraz 910 - 1000 zł za tonę.

Groch i peluszka, które jak podaje TVP 1, również są popularne wśród hodowców, kosztują odpowiednio 780-940 oraz 820-920 zł za tonę.

Otręby są chętnie kupowane i w zależności od sposobu pakowania kosztuą od 360 do 460 złotych za tonę.

Cena śrut maleje. Sojowa Hi-pro w połowie grudnia wg notowań Agrolok w porcie w Gdyni kosztuje 1440 złotych za tonę.

Śruta rzepakowa kosztuje obecnie od 885 złotych za tonę na południu Polski do 895 zł na północy naszego kraju.

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA