Do Wspólnoty trafia więcej mięsa owczego i koziego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-10-2015,13:10 Aktualizacja: 12-10-2015,14:10
A A A

Od stycznia do lipca do Unii Europejskiej trafiło 143,7 tys. ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 1,3 proc. więcej niż przed rokiem.  

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (125,8 tys. ton, 87,5 proc. udział w handlu) - informuje FAMMU/FAPA. Przywóz tych produktów z tego odległego kraju wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem 2014 roku o 6,1 proc.

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (11,6 tys. ton, -14,9 proc.), Chile (1,7 tys. ton, -38,8 proc.), Macedonii (1,7 tys.ton, -23,1 proc.), Urugwaju (1,3 tys. ton, -36,4 proc.), Falklandów (670 ton, -15,1 proc.), Argentyny (516 ton, -61,1 proc.) oraz z Islandii (340 ton, -32,7 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu