Do Unii trafia więcej mięsa owczego i koziego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
05-02-2016,12:05 Aktualizacja: 05-02-2016,12:34
A A A

Od stycznia do listopada 2015 roku kraje Unii Europejskiej sprowadziły 196,2 tysięcy ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 3,9 proc. więcej niż rok wcześniej.

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (170,9 tys. ton, 87,1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Przywóz wymienionych gatunku mięsa z tego dalekiego kraju wzrósł przez rok o 9 proc.

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (16,7 tys. ton, -13,8 proc.), Chile (2,4 tys. ton, -35,2 proc.), Macedonii (1,8 tys. ton, -21,4 proc.), Islandii (1,5 tys. ton, -1,9 proc.), Urugwaju (1,5 tys. ton, -45,1 proc.), Falklandów (670 ton, -15,1 proc.) oraz Argentyny (628 ton, -60,8 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu