Zmiany cen w skupie drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-06-2021,12:35 Aktualizacja: 30-06-2021,9:27
A A A
Ceny w skupie drobiu w trzecim tygodniu czerwca uległy niewielkim wahaniom. Kurczęta brojlery podrożały, indyki potaniały, a notowania kaczek brojlerów pozostały bez zmian. 
 
Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery w dniach 14-20 czerwca uzyskiwali średnio 4,10 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. 
 
Indyki skupowano średnio po 6,51 zł za kg. Było to o 3 gr za kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% drożej niż w analogicznym tygodniu maja. 
 
jaja w skorupkach, eksport jaj, przetwory jajeczne, albumina

Eksport jaj i przetworów bije rekordy

W pierwszym kwartale 2021 roku rósł w siłę unijny wywóz jaj i przetworów poza Wspólnotę - wynika z analiz przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz, Po lutym unijne wysyłki jaj w skorupkach i...
 
Cena kaczek brojlerów utrzymała się na podobnym poziomie jak przed tygodniem i wyniosła 4,95 zł za kg. Jednocześnie była ona o 2% wyższa niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,  kurczęta brojlery były droższe o 33%, indyki o 46%, a kaczki brojlery o 13%. 
 
W trzecim tygodniu czerwca zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami średnio po 6,91 zł za kg. Było to o 4% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 0,4% niż przed miesiącem, a także o 35% niż uzyskiwali dostawcy w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
Tuszki indyków skupowano średnio po 11,53 zł za kg. Były one o 5,5% droższe niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen notowanych przed rokiem były one o 39% droższe.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu