Salmonella w jajach ściółkowych firmy Polskie Fermy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-12-2020,11:45 Aktualizacja: 18-12-2020,11:50
A A A

Państwowa Inspekcja Sanitarna w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego wykryła bakterię Salmonella w jednej partii jaj firmy Polskie Fermy, dostępnych w sklepach Stokrotki.

Sanepid poinformował, że nie należy spożywać jaj o numerze partii 21.12.2020.O8 tej firmy, szczególnie na surowo z uwagi na możliwe zagrożenie dla zdrowia.

salmonella u kur, hodowla drobiu, Główny Lekarz Weterynarii , Bogdan Konopka.

GIW: stada niosek będą badane na obecność salmonelli

Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła prewencyjne badania stad rodzicielskich kur niosek na obecność salmonelli. Bakterie, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi wykryto w niewielu z nich - powiedział Główny Lekarz Weterynarii Bogdan...

Ostrzegł też, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Konsumenci, którzy kupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci.

"Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony koszt nabycia produktu" - zapewnił GIS.

Jednocześnie przekazał szczegóły dotyczące produktu. To jaja kurze ściółkowe, oznaczone na skorupce kodem - 2PL 14131317 z terminem przydatności do spożycia 21 grudnia 2020 r., o numerze zakładu pakowania - PL 16075903. Producentem są Polskie Fermy Grupa Producentów z Korfantowa. Fermą, z której pozyskano jaja, jest Ferma Niosek Ząbkiewicz z Radzanowa.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami są tutaj.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu