Rozwój lepiej, konsumpcja słabiej

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
30-12-2015,10:35 Aktualizacja: 30-12-2015,11:06
A A A

Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej ma do roku 2025 wzrastać, ale konsumpcja mięsa drobiowego ma raczej pozostać na stałym poziomie. Raport przygotowany prze unijnych ekspertów podaje również, że pozytywnie zmieniać się będzie łączna konsumpcja mięsa na świecie, co pomoże unijnemu eksportowi.

Do roku 2025 światowa konsumpcja mięsa ma wzrosnąć o ok. 15 procent, zaś w Unii Europejskiej przewiduje się, że ostatecznie ukształtuje się ona na poziomie 66,7 kg. Ten wzrost w krajach UE i innych krajach ma pozytywnie wpłynąć na rozwój produkcji drobiu. Szacuje się, że do 2025 r. nastąpi w tym dziale wzrost o 4 procent.

Niestety wzrost konsumpcji mięsa w UE nie będzie bezpośrednio dotyczył drobiu, ale inaczej ma być w krajach rozwijających się. Dlatego przewidywany jest wzrost eksportu mięsa drobiowego o około 15 procent do 2025 r. Jednak jego wartość jest trudna do przewidzenia, ponieważ stale rośnie konkurencyjność eksportu z Brazylii oraz USA.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2022

Hoduj z głową świnie:

-Pieniądze na ogrodzenie

-Co z ceną za tuczniki

-Włókno w paszy dla zdrowia

-Odchów prosiąt po nowemu

-Co zamiast tlenku cynku?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2022

Hoduj z głową bydło:

-Delikatne jersyki

-Zysk z mleka i z pierwiastek

-Odmiana ma znaczenie

-Dba o rozród i szybki postęp

-Niedoceniona słoma

 

PRENUMERATA