Produkcja piskląt brojlerów bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-11-2017,14:20 Aktualizacja: 28-11-2017,14:38
A A A

Brak sezonowego spadku cen na rynku żywca brojlerów, który występował zwykle w ostatnich miesiącach roku, zachęcił producentów do większych wstawień kurcząt. W efekcie wylęgi piskląt w październiku były rekordowe.

W minionym miesiącu zakłady wylęgu drobiu wyprodukowały (według danych GUS) 105 mln sztuk piskląt kurcząt rzeźnych. Dotychczas poziom 100 milionów przekroczono jeszcze tylko dwukrotnie - w sierpniu 2016 roku (100,2 mln sztuk) oraz w sierpniu br. (103,7 mln sztuk).

drób, eksport drobiu, mięso, nowoczesne rolnictwo, drób towarem eksportowym

Drób to polska specjalność. W Europie nie mamy sobie równych

Rosnąca konsumpcja drobiu napędza rozwój i inwestycje w polskim przemyśle drobiarskim. W 2016 roku produkcja wzrosła o 10 proc., a polski drób jest jednym z hitów eksportowych. Na innowacje technologiczne...

- Październikowy wynik świadczy o dobrych nastrojach producentów brojlerów. Hodowcy mieli w tym roku szczęście, bo dzięki kłopotom sanitarnym oraz aferom łapówkarskim w Brazylii istotnie zmniejszył się import mięsa z tego kraju do Europy, co pozwoliło utrzymać ceny skupu żywca w Polsce na relatywnie atrakcyjnym poziomie - komentuje wyniki badań wylęgu drobiu Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Ekspert ostrzega jednak, że ewentualne zbyt duże przyspieszenie produkcji w tym roku może oznaczać kłopoty z uzyskaniem atrakcyjnych cen dla hodowców w przyszłym roku.

Od stycznia do końca października wyprodukowano w Polsce prawie 969 mln sztuk piskląt kurcząt rzeźnych - to o prawie 43 miliony więcej niż przed rokiem. Polska jest największym producentem brojlerów w Unii Europejskiej.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu