Produkcja i eksport drobiu w Polsce rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-11-2015,12:40 Aktualizacja: 05-11-2015,13:02
A A A

Krajowa produkcja żywca drobiowego w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 12 proc. i wyniosła ponad 1,4 mln ton. Jednocześnie w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. wyeksportowano o 15 proc. więcej żywca, mięsa i przetworów drobiowych.

Wzrost produkcji drobiu w drugiej połowie 2015 r. będzie utrzymywać się nadal. Wynika to z opłacalności chowu, który pomimo niskich cen skupu drobiu jest rekompensowany niskim kosztem zakupu pełnoporcjowych mieszanek paszowych.

produkcja drobiu, eksport drobiu, konsumpcja drobiu

Rośnie produkcja, konsumpcja i eksport drobiu

Produkcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu mięsa poza Wspólnotę. Według KE produkcja drobiu w Unii będzie rosła także w 2016 r. (o 1,1 proc....

Przewidywana produkcja żywca drobiowego w drugim półroczu 2015 r. może być o ponad 7 proc. większa niż rok wcześniej. Łącznie w 2015 r. produkcja drobiu prawdopodobnie wyniesie 2,9 mln ton i będzie o blisko 10 proc. większa niż przed rokiem.

Według przewidywań Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego w 2016 r. nastąpi dalszy, 10 procentowy wzrost produkcji drobiu w Polsce.

W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski wzrósł o 15 proc. i osiągnął poziom 639 tys. ton. Głównym odbiorcą polskich produktów drobiowych pozostaje nadal Unia Europejska.

Przewiduje się, że w całym 2015 r. eksport asortymentu drobiowego wyniesie ponad 1 mln ton i będzie o 17 proc. większy niż przed rokiem. W 2016 r. można spodziewać się dalszego wzrostu eksportu, który będzie napędzany przez konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku Unii Europejskiej oraz rosnący popyt ze strony niektórych państw Afryki i Azji.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu