Polska wciąż jest w czołówce producentów jaj konsumpcyjnych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP (em) | redakcja@agropolska.pl
15-05-2017,8:25 Aktualizacja: 15-05-2017,8:40
A A A

W 2016 roku Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce unijnych producentów jaj konsumpcyjnych z wynikiem 9,1 miliarda stuk rocznie. Dynamika wzrostu wytwórczości była jednak niewielka i wyniosła zaledwie 0,3 proc.

Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przypomina jednak, że w 2015 r. przyrost produkcji także nie przekroczył 1 proc. Według wstępnych przewidywań w bieżącym roku ma pójść w górę o około 3 proc.

drób, produkcja drobiu, eksport drobiu, handel mięsem, ptasia grypa

W Polsce produkcja drobiu rośnie najszybciej. Ceny będą spadać

Na początku roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrosła o 11,5 proc., a w Unii Europejskiej tylko... o 1,6 proc. Jesteśmy liderem nie tylko w wytwórczości, lecz także w eksporcie mimo ognisk ptasiej grypy. - Przewidywania dla...

Jaja konsumpcyjne stanowiły 85 proc. wszystkich kurzych wyprodukowanych w Polsce, pozostałe 15 proc. przypada na jaja wylęgowe.

Istotna część krajowej produkcji jest zagospodarowywana na rynkach UE i w państwach trzecich bowiem udział eksportu w wytwórczości wyniósł w 2016 r. około 45 proc. O wiele mniejsze znaczenie miał wywóz jaj w skorupkach, który w ujęciu ilościowym odpowiadał 3,5 proc.  

Podobnie jak we wcześniejszych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce i na Mazowszu. Podaż z ferm zarejestrowanych we wspomnianych regionach wyniosła odpowiednio: 3,5 mld i 1,3 mld sztuk.

Liczba jaj wyprodukowanych w województwie wielkopolskim miała 38,5 proc. udział w produkcji ogółem, a z mazowieckiego 14,3 proc.

Analizując dane GUS, poza wielkością wytwórczości w poszczególnych województwach, warto zwrócić uwagę na zmiany, które zaszły w skali roku.

drób, eksport drobiu, Unia Europejska, Komisja Europejska, KIPDiP

Polska europejską potęgą w produkcji drobiu. Wygrywamy ceną

Na początku tego roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6 procent. W Polsce wzrost wyniósł 11,5 procent - wynika z danych Komisji Europejskiej, które przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i...

Przyrost produkcji nastąpił w Wielkopolsce (8,6 proc.) i Małopolsce (27 proc.). Podaż jaj z pozostałych wiodących w wytwórczości województw wyraźnie spadła: Mazowsze (16 proc.), Dolny Śląsk (21 proc.), Łódzkie (16 proc.).

Polska od kilku lat zaliczana jest do "7" największych producentów jaj konsumpcyjnych w UE. Przed nami są Holandia, Wielka Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i lider Francja.

Udział podaży jaj z polskich ferm w unijnej wytwórczości wynosi obecnie 8,5 proc. Według analiz ekspertów Komisji Europejskiej w 2016 r. produkcja we Wspólnocie wyniosła 108 mld sztuk, a w 2017 r. ma pójść w górę o kolejne 0,6 proc.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu