Podczas świąt zjedliśmy miliony jaj. Wyjdzie nam to na zdrowie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-04-2020,15:50 Aktualizacja: 14-04-2020,16:08
A A A

Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową, fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw, ponieważ nie ma drugiego takiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału - przekonuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia jest mitem, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Jaja są ważne dla naszego zdrowia. Konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych - komentuje prof. Monika Michalczuk z Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie.

wielkanos, zakupy świąteczne, ograniczenie świątecznych zakupów

Kupimy mniej jaj i mięsa. Ostre cięcie świątecznych wydatków

Zgodnie z badaniem Barometr Providenta przeprowadzonym w lutym na tegoroczne Święta Wielkanocne Polacy zamierzali wydać średnio 637 zł, czyli o 74 zł więcej niż przed rokiem. W związku z rozwojem pandemii koronawirusa...

Jak zaznacza dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska, pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą.

Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia.

Najważniejszymi składnikami jaj są kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna, minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12, jak również witamina A, D i E.

Regularne spożywanie jaj chroni nas przed niedoborem ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jaja są bogatym źródłem ksantofili, przydatnych szczególnie w okresie świątecznym, gdy przygotowujemy majonez, makarony, czy pieczemy ciasta.

jaja kurze, spożycie jaj, zdrowie człowieka, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna, minerały, witaminy

Jaja są zdrowe. Nie należy ich marnować

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności. Jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często po przekroczeniu daty...
Białko jaja kurzego uznane zostało przez organizację FAO/WTO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego.

Jaja są często wykorzystywane do produkcji biopolimerów, kosmetyków. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystuje się biologicznie aktywne substancje izolowane z białka jaj, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i pomagają w leczeniu np. nadciśnienia, grypy i reowirusów - dodaje prof. Michalczuk.

Wielkanoc to jajeczne święta, ale nie jest to okres, w którym jaja sprzedają się najlepiej, więcej kupujemy ich w okresie bożonarodzeniowym. Według GUS, w 2018 r. statystyczny Polak zjadł 160 jajek w ciągu roku tj. znacznie mniej niż Francuz, Włoch, Niemiec czy Słowak. Zdaniem Izby, dane na temat konsumpcji jaj są zaniżone, gdyż według jej szacunków, zjadamy ich co najmniej 200 rocznie na osobę.

rynek jaj, Monika Michalczuk, SGGW w warszawie, Katarzyna Gawrońska, KIPDiP

Konsumenci nie są gotowi na wycofanie jaj klatkowych

Konsumenci deklarują, że przy zakupie jaj to cena ma dla nich największe znaczenie. Uważają, że jaja klatkowe są sprzedawane w odpowiedniej cenie i to one cieszą się największym zainteresowaniem. Klienci z trudem akceptują zarazem stawki jaj z tak...

W 1980 r. spożycie było rekordowe i wyniosło 223 jaj na osobę; w 1990 - 190; w 2000 - 188; w 2010 - 202 jaja.

W Polsce produkujemy nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają na polskie stoły i na eksport. Dobrą wiadomością jest to, że w tym roku jaja są jednym z najtańszych produktów w koszyku Wielkanocnym - zauważyła dyrektor Izby.

Gawrońska zapewniła, że jaja z polskich ferm są bezpieczne i o wysokiej jakości odżywczej.

Branża jajeczna przez lata, nie tylko inwestowała w zwiększanie produkcji, ale wychodziła naprzeciw trendom rynkowym, działając z poszanowaniem ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i z pełną odpowiedzialnością o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu