Optymistyczne prognozy dla sektora drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-01-2018,12:15 Aktualizacja: 29-01-2018,12:35
A A A

Unia Europejska jest czwartym na świecie - po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach - producentem mięsa drobiowego. Z prognoz KE wynika, że w 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln t, a eksport o 2,5 proc. do 1,56 mln t.  

Wspólnota jest ponadto trzecim eksporterem mięsa drobiowego, a zarazem jest w czołówce globalnych importerów zajmując czwartą pozycję (po Japonii, Arabii Saudyjskiej i Meksyku) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

produkcja drobiu, eksport drobiu, drobiarstwo, silny złoty, mariusz szymyślik

Mocny złoty gorszy niż grypa ptaków. Drobiarze mogą wiele stracić

Firmy produkujące i eksportujące mięso drobiowe mogą stracić ponad 370 mln zł z powodu umacniającego się złotego - wynika z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP. Jeżeli polska waluta będzie dalej się wzmacniała, straty mogą sięgnąć nawet pół...

Według szacunków ekspertów w bieżącym roku unijni importerzy zakupią 863 tys. t, czyli o 4 proc. więcej niż przed rokiem. Wynika to m.in. z faktu dużego popytu na określone części tuszki (głównie piersi).  

Dane Eurostatu pokazują, że od stycznia do października 2017 r. UE zaimportowała 130,5 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 254,4 mln euro, czyli odpowiednio o 2,8 i 0,7 proc. mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem.

W pewnym stopniu było to konsekwencją afery korupcyjnej związanej z fałszowaniem mięsa, którą w połowie marca 2017 r. ujawniono w Brazylii. W związku z tym Wspólnota ograniczyła import mięsa drobiowego z tego kraju, który nadal jednak pozostał głównym dostawcą do Wspólnoty.

W Unii Europejskiej utrzymuje się dodatnie saldo handlu zagranicznego drobiem. W omawianym czasie Wspólnota wyeksportowała 1225 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów (+2 proc. r/r).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu