Niezwykła transakcja na drobiarskim rynku

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-09-2017,10:45 Aktualizacja: 12-09-2017,11:01
A A A

Brazylijski gigant mięsny JBS, sprzedał... samemu sobie kupione dwa lata temu przedsiębiorstwo Moy Park, które jest jednym z głównych graczy na rynku mięsa drobiowego w Europie.

Stroną kupującą Moy Park jest Pilgrim’s Pride. Amerykańska firma jest jednak od 2009 roku w 75 procentach własnością JBS. Irlandzki Moy Park należał do nich dopiero od dwóch lat, kiedy Brazylijczycy kupili zakłady za około półtora miliarda dolarów.

drobiarze, hodowla drobiu, drób, brojlery, produkcja brojlerów

Polska liderem na rynku drobiu. Wygrywamy ceną i jakością mięsa

W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2.650.000 ton mięsa drobiowego, z czego około 1.250.000 ton sprzedano do innych krajów. To daje nam pozycje lidera w Europie. Rodzimi drobiarze górują nad konkurencją jakością i niskimi cenami. A...

Teraz, cena sprzedaży wyniosła tylko około miliarda dolarów. Niezależne wyceny określają wartość Moy Park na około miliard trzysta milionów dolarów.

- Finał sprawy sprzedaży Moy Park jest niemałym zaskoczeniem dla rynku - komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej izby Producentów Drobiu i Pasz. Według eksperta sektor był przekonany, że Moy Park trafi w ręce kapitału chińskiego, reprezentowanego przez WH Group.

- Ze względu na wielkość i znaczenie Moy Park w Europie wielu obserwatorów spodziewało się istotnego przemeblowania na mapie drobiowej Starego Kontynentu w wypadku pojawienia się w tym przedsiębiorstwie kapitału azjatyckiego. Tymczasem wygląda na to, że zmian nie będzie - dodaje dyrektor KIPDiP.

Irlandzki Moy Park odpowiada za około 25 procent podaży kurcząt rzeźnych będących przedmiotem sprzedaży w Europie Zachodniej. Firma zatrudnia 12 tysięcy osób. JBS po skandalu z łapówkami dla inspektorów sanitarnych koncentruje się na przemyśle drobiarskim w obu Amerykach oraz zmniejsza zadłużenie.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA