Nie ma zgody na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-08-2017,12:00 Aktualizacja: 17-08-2017,13:24
A A A

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie zgodzi się na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie, gdyż jest to substancja szkodliwa dla zdrowia - powiedziała w środę PAP wiceminister rolnictwa Ewa Lech.

Z wnioskiem o możliwość stosowania formaldehydu (popularnie zwanym formaliną) wystąpiła niedawno Krajowa Rada Drobiarstwa.

Środek ten ma zabezpieczyć pasze podawane kurom przez różnymi mikroorganizmami, w tym salmonellą - wyjaśniła wiceminister.

skażone jaja, Holandia, Belgia, Francja, Niemcy, Skażone fipronilem jaja, fipronil

Chcą skarżyć firmę odpowiedzialną za skażenie jaj fipronilem

Belgia zamierza wkroczyć na ścieżkę prawną przeciwko holenderskiej firmie ChickFriend, odpowiedzialnej za skażenie kurzych jaj fipronilem - podała w środę belgijska prasa. Obecnie w Belgii i w Holandii trwają dochodzenia w sprawie okoliczności...
- Nie planujemy takiego pozwolenia, w naszej opinii nie ma takiej potrzeby. Posiłkujemy się w tej sprawie opiniami Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach i Instytutu Zootechniki w Krakowie, które potwierdzają, że nie ma potrzeby stosowania formaldehydu - powiedziała wiceminister odpowiedzialna w resorcie rolnictwa m.in. za służby weterynaryjne.

Lech podkreśliła, że formaldehyd mógł być w Polsce stosowany do czerwca 2016 r., ale wyłącznie jako preparat biobójczy. Ponadto nigdy substancja ta nie była wpisana do Rejestru Dodatków Paszowych Unii Europejskiej, co oznacza, że nie może być stosowana w paszach.

Jak mówiła, pasze w naszym kraju są regularnie badane, a próbki pobierane są losowo z pasz przeznaczonych dla różnych gatunków zwierząt i tylko 1-2 proc. pasz jest skażone salmonellą.

skażenie jaj, żywność, Austria, produkty jajeczne skażone fipronilem, drób, fipronil

W kolejnym kraju wykryto skażenie produktów jajecznych fipronilem

Do Austrii trafiły produkty jajeczne skażone fipronilem - poinformowała austriacka Agencja Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES). Chodzi o produkty dla gastronomii pochodzące z Niemiec, Holandii, Belgii i Polski. Skażenie tym środkiem...
Zdaniem Lech, producenci drobiu mogą zastosować inne metody ograniczenia patogenów salmonelli w paszach, np. poprzez obróbkę termiczną, czy też dodatek kwasów organicznych do pasz.

Jeżeli chodzi o większą ilość zgłoszeń z Polski do Unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), to gros z nich dotyczyła jednego producenta jaj, który jest potentatem na polskim rynku i ma dużą ilość stad. - W naszej opinii niebezpieczeństwo (pojawienia się salmonelli - PAP) nie uległo zwiększeniu - zaznaczyła wiceminister.

RASFF służy wymianie informacji pomiędzy organami urzędowej kontroli żywności o zagrożeniach niebezpiecznych dla zdrowia ludzi i zwierząt.

skażone jaja, Holandia, Belgia, Francja, Niemcy, Skażone fipronilem jaja, fipronil

Skandal z fipronilem wstrząsnął Europą. Hodowcy czują się oszukani

Skandal z zakazanym w produkcji żywności fipronilem objął także gospodarstwa ekologiczne w Holandii - około dwudziestu hodowców kur niosek czuje się oszukanych przez firmę, która środek do dezynsekcji z fipronilem sprzedała im jako...
Programy zwalczania salmonelli obowiązują w Polsce od 2007 r.

Według Lech, zarazić się salmonella można w różny sposób, jest to głównie choroba "brudnych rąk".

Salmonelloza - to grupa chorób zakaźnych spowodowanych przez Gram-ujemne pałeczki Salmonella. Wywołują ją różne serotypy tej bakterii. Głównym źródłem infekcji jest żywność skażona odchodami zakażonych zwierząt, przede wszystkim są to jaja i mięso drobiowe.

Zakażenia mogą przebiegać pod różnymi postaciami klinicznymi o różnym stopniu ciężkości, najczęściej przebiegają jako nieżyt żołądkowo-jelitowy.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu