Mięso drobiowe jest bezpieczne i nie zabraknie go na rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-03-2020,12:15 Aktualizacja: 17-03-2020,12:14
A A A

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty drobiowe.

"Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób" czytamy w oficjalnym komunikacie KRD-IG.

krir, branża drobiarska, ptasia grypa, ceny żywca drobiowego, ceny jaj

Krajowa Rada Izb Rolniczych apeluje o pomoc dla drobiarzy

Krajowa Rada Izb Rolniczych zaapelowała do resortu rolnictwa o wsparcie dla producentów drobiu, którzy ponoszą straty z powodu wystąpienia w Polsce grypy ptaków. W piśmie skierowanym do ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego,...

W branży drobiarskiej kluczowa jest dostępność pracowników produkcyjnych. To na nich spoczywa odpowiedzialność za zakłady i zapewnienie konsumentom żywności. KRD-IG podkreśla, że w obecnej sytuacji stają się oni prawdziwymi bohaterami.

KRD-IG zapewnia, że od lat w zakładach stosowane są najwyższe normy bezpieczeństwa przy produkcji mięsa drobiowego, dzięki czemu wszystkie produkty które trafiają do sklepów są w pełni bezpieczne i spełniają najwyższe standardy.

"W ostatnich dniach obserwujemy wzrost cen. Jest on w pewnym zakresie wynikiem wzrostu kosztów materiałów i dodatkowych procedur bezpieczeństwa. Niewątpliwie klienci dostrzegą również ograniczenie akcji promocji cenowych oferowanych przez dystrybutorów, które często były krzywdzące dla producentów zmuszanych do sprzedaży swoich towarów poniżej kosztów produkcji" czytamy w komunikacie KRD-IG.

Koronawirus, COVID-19, zwierzęta hodowlane, dobrostan zwierząt, kwarantanna, wirus, hodowcy zwierząt

Koronawirus a postępowanie ze zwierzętami. Znamy wytyczne

Inspekcja Weterynaryjna wydała zalecenia dotyczące postępowania ze zwierzętami gospodarskimi oraz towarzyszącymi w związku z pandemią koronawirusa w Polsce. "Nie ma żadnych przeszkód, aby w okresie kwarantanny opiekę nad swoimi...

Drobiarze podkreślają, jak ważny jest obecnie nowoczesny i wydajny sektor rolno-spożywczy. Krytyka i nawoływania do likwidacji polskiego sektora mięsnego przez niektóre organizacje oraz polityków mogłyby doprowadzić do poważnego kryzysu i problemów z dostawami żywności w naszym kraju.

Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa.

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza na bieżąco monitoruje sytuację w celu dostosowania swoich działań i zapewnienia najskuteczniejszej profilaktyki oraz bezpiecznych warunków.

"Jako przedstawiciele branży drobiarskiej zapewniamy o bezpieczeństwie i produktach najwyższej jakości oraz przypominamy, że nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub jedną z dróg zakażenia wirusem. Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i drobiowe są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem" czytamy w komunikacie KRD-IG.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu