Mięsa kurcząt nie zabraknie. Produkcja i eksport idą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-10-2015,13:35 Aktualizacja: 09-10-2015,14:31
A A A

Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że koniunktura na unijnym rynku mięsa kurcząt brojlerów w latach 2015-16 nadal będzie korzystna.  

Wspólnota wyprodukuje w 2015 roku 10,6 mln ton mięsa kurcząt, czyli o 2,6 proc. więcej niż w 2014 r. - informuje FAMMU/FAPA. Wytwórczość pójdzie w górę w większości państw liczących się na unijnym rynku drobiu - najbardziej w Polsce, która staje się największym producentem w UE.

drob_polska_unia_produkcja

Polski drób na topie w Unii

Unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku zwiększyła się o 4 procent wobec tego samego okresu ub.r. Przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna utrzymać się w całym 2015 r. Unijne kraje wyprodukują w...

Wzrostowi poziomu wytwarzania sprzyjają niższe ceny pasz (notowane od 2014 r.), co zwiększa konkurencyjność i opłacalność produkcji. Podobna tendencja utrzyma się również w 2016 r., gdy produkcja mięsa kurcząt wzrośnie prawdopodobnie o kolejne 1,5 proc. do 10,8 mln ton.

Amerykańscy eksperci przewidują, że spożycie drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się o 2,5 proc., a w 2016 r. już tylko o 1,1 proc. do ok. 1,3 mln ton. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z innymi gatunkami mięsa oraz wzrost wytwórczości nadal będą faworyzowały mięso kurczęta.

W 2015 r. unijny eksport tego towaru wzrośnie prawdopodobnie o 2,1 proc. do ok. 1,15 mln ton, pomimo rosyjskiego embarga na import żywności wprowadzonego w sierpniu 2014 r. Wyższy wywóz wspierany jest przede wszystkim silnym popytem ze strony krajów Azji i Afryki Subsaharyjskiej.

Wspólnotowy import tego gatunku mięsa pójdzie w br. nieznacznie w górę, a w 2016 r. pozostanie bez zmian na poziomie ok. 710 ton. Największymi dostawcami pozostaną Brazylia i Tajlandia.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu