Jaja są zdrowe. Nie należy ich marnować

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-04-2020,10:30 Aktualizacja: 09-04-2020,10:21
A A A

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do światowej walki z marnotrawieniem żywności.

Jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym są wyrzucane.

KIPDIP uważa, że takie postępowanie nie jest ekologiczne oraz ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej.

Amerykanie w kryzysie epidemii koronawirusa złagodzili normy handlowe dla jaj. W praktyce oznacza to, że wydłużyli zalecany termin ich spożycia.

branża drobiarska, wylęgi piskląt, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Wylęgarnie drobiu na skraju upadku

Średnie i mniejsze zakłady wylęgu drobiu w Polsce tracą płynność finansową. Wiele z nich stoi na skraju bankructwa - alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Drobiarze ostrzegają, że bez pomocy publicznej baza wylęgowa w naszym kraju...

Amerykański rząd chce tym sposobem zapewnić konsumentom większy dostęp do bezpiecznej i niedrogiej żywności w trakcie kryzysu epidemicznego i gospodarczego. W USA jaja są jednym z podstawowych produktów, który gromadzą obywatele w czasach epidemii.

KIPDIP chce także obalić inny mit tj. obiegową opinię o rzekomej szkodliwości jaj. Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb ludzkiego organizmu byłby tak bliski ideału.

Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

- Konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

jaja, cena jaj, Wielkanoc, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, koronawirus, kury nieśne, pisklęta kur nieśnych

Ceny jaj mogą wzrosnąć przed świętami

Jaja w tym roku mogą zdrożeć w okresie poprzedzającym Wielkanoc. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zaleca konsumentom, aby nie czekali do ostatniej chwili z ich zakupem. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w której...

Pojawiły się również badania, które w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą.

Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia.

Najważniejszymi składnikami jaj są kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna, minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12, jak również witamina A, D i E.

Regularne spożywanie jaj chroni przed niedoborem ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych.

Jaja wykorzystywane są często do produkcji biopolimerów, kosmetyków. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystuje się biologicznie aktywne substancje izolowane z białka jaj, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i są wykorzystywane w leczeniu np. nadciśnienia, grypy i reowirusów.

Konsumenci w Polsce, jak podkreśla izba, kupując jaja z nadzorowanych ferm nabywają bezpieczną żywność o wysokiej jakości odżywczej.

W Polsce produkujemy nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają do konsumpcji.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jak dbamy, tak mamy

-Wyższa mleczność loch

-Niebezpieczne mikotoksyny

-Sposób na czystą chlewnie

-Można ograniczyć straty

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wydajność pod oceną wzrosła

-Albo rozwój, albo porażka

-Efektywne źródło paszy

-Mleko prawdę Ci powie

-Obrażenia porodowe

PRENUMERATA