Grypa ptaków w zagłębiu drobiarskim. Zagrożone dziesiątki milionów kur

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
25-03-2021,19:00 Aktualizacja: 25-03-2021,19:12
A A A

Ponad 400 tysięcy kur przeznaczono do zagazowania w związku z wykryciem wirusa grypy ptaków na jednej z ferm w powiecie żuromińskim na Mazowszu, który określa się mianem drobiarskiego zagłębia. Według szacunków utrzymywanych jest tam nawet 100 mln sztuk drobiu.

Jak podało Radio7, wirusa wykryto w kurniku w miejscowości Chromakowo, a w tamtejszym kompleksie ulokowanych jest 8 ferm, w których znajduje się ponad 400 tysięcy kur.

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, kaczki, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, indyki, gęsi

Grypa ptaków. Mamy już 51 ognisk

Główny lekarz weterynarii poinformował 22 marca o stwierdzeniu trzech kolejnych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. W sumie ich liczba wzrosła już do 51 Inspekcja Weterynaryjna w ostatnich dniach poinformowała o 17...

- Jeszcze w tym tygodniu wszystkie ptaki zostaną zagazowane. Zutylizowane zostaną również jajka, ściółka i obornik - powiedział Jarosław Gałka, kierownik referatu zarządzania kryzysowego w starostwie w Żurominie.

W trybie alarmowym zostało zwołane przez starostę żuromińskiego posiedzenie Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego z udziałem samorządowców, szefów służb i inspekcji.

"Celem spotkania było omówienie bieżącej sytuacji oraz podjęcie decyzji o dalszych działaniach związanych z likwidacją ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 w miejscowości Chromakowo, gm. Lutocin" - powiadomiło żuromińskie starostwo.

Newralgiczny teren zabezpieczał patrol policji. Opracowywano plan działań związany z wywożeniem ptaków do utylizacji.

Wojewoda mazowiecki wydał rozporządzenie, wyznaczając obszar zapowietrzony w miejscowościach powiatu żuromińskiego oraz obszar zagrożony obejmujący miejscowości w powiatach żuromińskim i sąsiednim sierpeckim.
 





Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA