Grypa ptaków. Polska odzyskała status kraju wolnego!
Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. Tym samym kraje, które nałożyły restrykcje importowe na polskie mięso drobiowe, zostały poproszone przez GLW o ich zdjęcie.
Główny lekarz weterynarii poinformował o publikacji deklaracji, złożonej do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH), o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Dariusz Goszczyński: polski drób jest bezpieczny i zdrowy
Zgodnie z art. 10.4.6 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych, jeżeli zakażenie HPAI u drobiu wystąpiło w państwie uprzednio wolnym od grypy ptaków, odzyskanie statusu wolnego może nastąpić 28 dni po zastosowaniu stamping-out policy, w tym zabiciu ptaków oraz przeprowadzeniu oczyszczania i odkażania.
Główny lekarz weterynarii zwrócił się do wszystkich państw, które wprowadziły restrykcje w handlu drobiem, mięsem drobiowym i produktami z mięsa drobiowego w związku z wystąpieniem w Polsce grypy ptaków, o ich uchylenie.
Przypominamy, że poprzednią deklarację o uwolnienie Polski od grypy ptaków GLW złożył 21 czerwca. Niestety 19 lipca wybuchło ognisko HPAI, które przekreśliło te starania.
Gdy wydawało się, że Polska odzyska w końcu status kraju wolnego, 21 września niespodziewanie potwierdzone zostało kolejne ognisko HPAI.
Poprzedni status kraju wolnego od HPAI Polska uzyskała 1 października 2021 roku. Trwał on jednak krótko, ponieważ już miesiąc później pojawiły się kolejne ogniska tej choroby w Polsce.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
Grypa ptaków. Polska uwolniona od choroby
-
Zmiana cen w skupie żywca drobiowego
-
Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?
-
Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
-
Ceny większości gatunków drobiu wzrosły
-
Kurczęta podrożały. A co z ceną pozostałych gatunków drobiu?
-
Grypa ptaków szerzy się w gminie Iława
-
W skupie żywca drobiowego przeważają spadki cen
-
Wybuchło 23 ognisko grypy ptaków w Polsce
-
Ogniska grypy ptaków nr 21 i 22 w 2024 roku
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?