GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-11-2021,13:00 Aktualizacja: 19-11-2021,13:07
A A A

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenia przed Salmonellą Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Komunikat dotyczy jednej partii jaj wyprodukowanych dla Jeronimo Martins przez firmę OVOVITA ze Rzgowa oraz partii jaj z Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda z Żyrakowa.

Sanepid ostrzega, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie. W efekcie może dojść do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.

salmonella u kur, hodowla drobiu, Główny Lekarz Weterynarii , Bogdan Konopka.

GIW: stada niosek będą badane na obecność salmonelli

Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła prewencyjne badania stad rodzicielskich kur niosek na obecność salmonelli. Bakterie, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi wykryto w niewielu z nich - powiedział Główny Lekarz Weterynarii Bogdan...

Ostrzeżenie dotyczy jaj "Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L" o numerze partii POW12 20.11 z terminem ważności do 20 listopada. Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326.

Jaja te wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. (ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn) przez firmę OVOVITA (A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901).

GIS informuje, że Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.

Drugie z wydanych ostrzeżeń dotyczy jaj kurzych z chowu klatkowego klasa M, które do obrotu wprowadziła Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192. Chodzi o jaja o numerze partii: 25.10.2021, z terminem ważności do 27 listopada. Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303.

Jak podał GIS, organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w jej posiadaniu celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
 



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA