Drobiowa ofensywa na Chiny. Sprzedaż może być warta miliardy złotych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-09-2016,10:35 Aktualizacja: 19-09-2016,11:18
A A A

Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 miliardy złotych rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju.

Przedstawicielstwo w Szanghaju ma pomóc drobiarzom w zdobyciu rynku chińskiego. To pierwsze takie biuro stworzone przez organizacje naszego sektora spożywczego w Chinach - informuje "Rzeczpospolita".  

drób, eksport drobiu, targi Vietfood&Beverage, Ho Chi Minh, wietnam

Polski drób podbija kolejny azjatycki rynek

Polscy producenci drobiu wzięli udział w targach Vietfood&Beverage 2016 w Ho Chi Minh. Przedstawiciele branży odbyli szereg spotkań z potencjalnymi odbiorcami naszego drobiu na wietnamskim rynku oraz z przedstawicielami lokalnej administracji....

Polska jest obecnie jedynym krajem europejskim, który może eksportować mięso kurczaków i indyków do tego kraju. W ubiegłym roku wartość eksportu produktów drobiarskich z Polski na rynek chiński przekroczyła 105 mln złotych. Ale to dopiero początek. Nasz eksport może sięgnąć nawet 2 mld zł.

Gdyby to się udało, Chiny stałyby się największym rynkiem eksportowym naszego drobiu. W 2015 roku sprzedaż na rynek niemiecki, zajmujący pierwsze miejsce, wyniosła ok. 400 mln euro.

- Chiny nieustannie rozwijają się i pozostają największym importerem żywności, w tym drobiu, na świecie. To dla nas szansa, którą chcemy jak najlepiej wykorzystać - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej (KRD IG) cytowany przez portal rp.pl

Rynkiem z potencjałem jest także RPA, która w lipcu otworzyła granice dla 10 naszych zakładów. Prawdopodobnie jeszcze we wrześniu pierwsze partie polskiego mięsa wyruszą także na Tajwan. Kraj ten chce kupować od nas m.in. gęsinę. Poza Dalekim Wschodem branża szanse na rozwój eksportu widzi także w krajach Zatoki Perskiej i Afryki.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA