Czesi ograniczeni przez import

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
21-12-2015,13:40 Aktualizacja: 21-12-2015,14:16
A A A

Produkcja mięsa drobiowego w Czechach ma obecnie mniejsze szanse na rozwój, ponieważ rosnący import w tym zakresie mocno oddziałuje na cały sektor drobiowy. Raport przygotowany przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), a ściślej mówią przez sekcję do spraw handlu z zagranicą wskazuje, że  na czeską produkcję drobiu znacząco wpływa import z Polski, Brazylii i Niemiec.

Poziom konsumpcji mięsa drobiowego jest zdaniem autorów raportu USDA na ustabilizowanym poziomie. Choć w Czechach notowano znaczący wzrost spożycia drobiu już od ok. 1995 r., który w 2005 roku osiągnął szczyt, to potem zaczął maleć z 25 kg/os. do 24,3 kg/os. w 2013 r.

Produkcja mięsa drobiowego w 2014 roku, jak podał czeski Urząd Statystyczny, zwiększyła się bardzo nieznacznie, bo o niespełna 0,8%, a na przykład w samym trzecim kwartale 2015 r. ten wzrost wyniósł zaledwie 0,6%.

Na ten stały poziom produkcji drobiu ma wpływ ustabilizowana konsumpcja, ale także import. Jego wielkość w 2014 roku wyniosła 87,553 MT, a sprowadzone mięso drobiowe pochodziło głównie z Polski, Brazylii i Niemiec. W tym samym roku eksport wyniósł 35,520 MT i był skierowany głównie na Słowację oraz Holandię. W 2015 roku relacja import/eksport zostanie najprawdopodobniej na tym samym poziomie, ponieważ import od stycznia do września br. wniósł 73,294 MT wobec eksportu wynoszącego 24,842 MT.

 

 

 

Poleć
Udostępnij
ass="left">Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu