Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na krajowym rynku odnotowano niewielki wzrost cen zakupu większości gatunków żywca drobiowego. W porównaniu do ubiegłego roku podwyżki są jednak znacznie bardziej zauważalne.
W trzecim tygodniu września na krajowym rynku odnotowano niewielki wzrost cen zakupu większości gatunków żywca drobiowego. W porównaniu do ubiegłego roku podwyżki są jednak znacznie bardziej zauważalne, szczególnie w przypadku indyków.
W dniach od 15 do 21 września ceny skupu żywca drobiowego w Polsce wykazały niewielki wzrost. Średnia cena skupu indyków wyniosła 9,68 zł za kg, co oznacza wzrost o 6 gr w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 1,5% w stosunku do miesiąca wcześniej.
Inspekcja Weterynaryjna podała szczegóły 88. oraz 89. ogniska HPAI w Polsce. Znajdowało się w nich 25 575 indyków. Ognisko 88/2025 wybuchło 25 września w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 13 084 indyków rzeźnych....
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 6,06 zł za kg, wobec 6,04 zł tydzień wcześniej i 6,00 zł przed miesiącem.
Gęsi tuczone osiągnęły średnią cenę 14,11 zł za kg, czyli o 1% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Kaczki brojlery podrożały do poziomu 6,39 zł za kg, co oznacza wzrost o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 1,5% względem notowań sprzed miesiąca.
W relacji rocznej ceny żywca drobiowego wzrosły we wszystkich monitorowanych kategoriach. Indyk podrożał o 47%, kurczęta brojlery były droższe o 16%, gęsi tuczone o 24%, a kaczki brojlery o 14%.
Zakłady drobiarskie w analizowanym okresie zbywały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 9,64 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale jednocześnie o 1% niższa niż przed miesiącem.
Tuszki indyków kosztowały średnio 15 zł za kg, co oznacza niewielki wzrost względem poprzedniego tygodnia, kiedy płacono 14,98 zł, ale jednocześnie spadek w porównaniu z ceną z sierpnia, która wynosiła 15,53 zł za kg. W skali roku cena tuszek kurcząt była wyższa o 2%, a tuszek indyków o 9%.