Ceny jaj drastycznie rosną zgodnie z prognozą KIPDiP

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-12-2022,8:05 Aktualizacja: 20-12-2022,7:59
A A A

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w ostatnich dniach sierpnia tego roku wydała publiczne ostrzeżenie przed tym, że za kilka miesięcy, późną jesienią i zimą, jaja w Polsce oraz w Europie mogą być wyjątkowo drogie. W grudniu prognozy te się sprawdziły.

Jaja w transakcjach hurtowych od końca sierpnia do cen notowanych w grudniu podrożały o 75%.

Za jaja klasy M, zgodnie z monitoringiem cenowym prowadzonym przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP), w 3 tygodniu sierpnia płacono w skupie 40 groszy. Obecnie jego cena wynosi 70 groszy.

Eksperci KIPDiP nie spodziewają się, aby w krótkim czasie sytuacja mogła się poprawić.

produkcja jaj w Ukrainie,  Avangardc, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, wojna w Ukrainie

Producenci jaj są w fatalnej sytuacji

O ile producenci mięsa drobiowego w Ukrainie radzą sobie relatywnie nieźle z rosyjską agresją, o tyle sektor jaj znajduje się w bardzo złej kondycji. A ma być jeszcze gorzej. Wyrazem tego  jest 50-proc. wzrost cen na rynku wewnętrznym....

Coraz mniej kur niosek

Powodem gwałtownych zwyżek cen jaj jest ograniczenie pogłowia kur w Polsce, Europie oraz na świecie.

- Zgodnie z naszymi szacunkami potencjał produkcyjny w Polsce jest obecnie niższy o ponad 24% niż przed rokiem. Jeszcze gorzej sytuacja wygląda w innych krajach. Nasze obliczenia pokazują, że przykładowo w Niemczech kur nieśnych jest teraz mniej o około 50% niż rok temu o tej porze, a we Włoszech o 42% - mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor do spraw analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Wśród powodów drastycznego zmniejszenia pogłowia kur wymienia on wysokie ceny pasz, wzrost cen energii, grypę ptaków oraz wojnę na Ukrainie, która jest jednym z czołowych producentów jaj na świecie.

- Wbrew powszechnemu przekonaniu to Święta Bożego Narodzenia, a nie Święta Wielkanocne są okresem, kiedy popyt detaliczny na jaja jest w Polsce najwyższy. W tym roku przedświąteczne zapotrzebowanie spotkało się z wyjątkowo niską podażą, stąd przyspieszenie zwyżek cen w ostatnich dniach - mówi Mariusz Szymyślik dodając:

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1, kury nioski

Nowe ogniska HPAI. Gdzie tym razem?

Grypa ptaków została wykryta w gospodarstwach komercyjnych w województwie łódzkim oraz warmińsko-mazurskim. Tym samym ich liczba w sezonie jesienno-zimowym wzrosła do 44. Ognisko HPAI nr 43 w 2022 roku zostało stwierdzone 17...

- Niestety, po świętach sytuacja poprawi się jedynie nieznacznie, a ceny jaj nadal będą bardzo wysokie

Szymyślik tłumaczy jednocześnie, że odbudowa stad kur nieśnych potrwa co najmniej kilka miesięcy, a malejący po świętach popyt konsumencki zastąpi popyt generowany przez przemysł przetwórczy, który notuje bardzo wysokie zapotrzebowanie na żele i proszki jajeczne.

Jaj brakuje, ale nie w Polsce

Branża drobiarska twierdzi, że ze względu na dużą bazę produkcyjną w Polsce, ceny jaj co prawda rosną, ale nie można się obawiać, że zabraknie ich w sklepach.

Tymczasem w wielu krajach Azji Środkowej oraz Azji Południowej jaj zaczyna już brakować. Tak jest w Pakistanie, Tadżykistanie, Uzbekistanie, Kirgistanie czy Turkmenistanie.

- O powadze sytuacji z niedoborem jaj na europejskim rynku najlepiej świadczy porównanie ich cen do notowań mięsa drobiowego. Zwykle jest ono droższe, w zależności od okresu, od około 20 do 40%. Tym razem różnica między mięsem i jajami skurczyła się do jedynie 7-8% - wskazuje Mariusz Szymyślik.

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej 100 kg jaj na europejskich rynkach hurtowych kosztuje obecnie średnio 241,95 euro, a 100 kg tuszek kurcząt rzeźnych 262,38 euro.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu