Cedrob inwestuje. Chce być w europejskiej czołówce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-10-2017,15:30 Aktualizacja: 19-10-2017,8:54
A A A

Cedrob, największa polska firma drobiarska w przyszłym roku skończy inwestycje za 500 mln zł. Dzięki temu za kilka lat będzie dwa razy większa i wejdzie do ścisłej czołówki  europejskich producentów drobiu - poinformował Andrzej Goździkowski, prezes spółki.

Grupa Cedrob jest największym producentem drobiu w Polsce. Łączna sprzedaż za 2017 r. zbliży się do 3,5 mld zł w spółce drobiarskiej, a w pozostałych grupy Cedrob znacznie przekroczy 6 mld zł. - Spółka rozwija się dynamiczne od 25 lat, a w ostatnich 10 latach przyrost sprzedaży nie jest mniejszy niż 10 proc., a czasami osiąga nawet 15 proc. - powiedział Goździkowski.

produkcja drobiu, drób, mięso drobiowe, eksport drobiu, ptasia grypa

Drobiarze biją rekordy. Konkurencja czuje nasz oddech na plecach

Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to jednak droga donikąd. Największy producent w UE - na to miano polscy drobiarze zapracowali już kilka lat...

Polska osiągnęła sukces jako największy producent drobiu w Europie, ale - jak zauważył szef spółki - nasze firmy są małe. Największa w Europie produkuje 500 mln kurcząt rocznie, największa niemiecka - 360 mln sztuk, a Cedrob w przyszłym roku dostarczy 180 mln.

Goździkowski pytany, czy nie boi się zwiększania produkcji, w sytuacji nadpodaży na unijnym rynku, powiedział, że takich obaw nie ma, ponieważ tylko duże i dobrze zorganizowane firmy mogą pozwolić sobie na eksport na trudne rynki np. do krajów arabskich i afrykańskich oraz do Chin.

- O tym, że produkty Cedrob SA kupowane są zagranicą decyduje zarówno cena jak i jakość. Nasza produkcja jest kontrolowana od pola do stołu. W strukturze grupy Cedrob są zarówno fermy hodowlane, wylęgarnie, tucz brojlerów, wytwórnie pasz. Posiadamy rzeźnię i przetwórnię - wyliczał prezes. Dodał, że taka organizacja pozwala na zachowanie bezpieczeństwa z punktu widzenia konsumenta, jak i efektywne prowadzenie całej działalności.

Zapewnił, że jakość polskiego kurczaka nie ustępuje tym z czołowych europejskich firm. Jeżeli chodzi o ceny, to one wynikają z kosztów produkcji, a te z kolei są pochodną dobrej organizacji. Cedrob 30-35 proc. produkcji eksportuje.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu