Zmiany na rynku europejskiej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-08-2018,14:55 Aktualizacja: 01-08-2018,15:05
A A A

W bieżącym roku mogą się odwrócić trendy na rynku wołowiny. W pierwszym kwartale produkcja tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej wzrosła o 2 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.  

Wzrost wytwórczości różnił się też geograficznie - w krajach "starej" UE wzrosła o 1,7 proc., zaś w "nowej" o 4,8 proc. I właśnie rozwój produkcji w Polsce był jednym z głównych powodów tak wysokiego wyniku dla państw UE 13 - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.  

stres cieplny, krowy mleczne, upały, produkcja mleka

Krowy cierpią z powodu upałów

Stres cieplny u krów mlecznych może się pojawić w sytuacji, kiedy temperatura powietrza przekracza 20 stopni Celsjusza. Objawia się ospałością, ślinieniem, dyszeniem zwierząt oraz zwiększoną do ponad 60 liczbą oddechów na minutę....

Według prognoz Komisji Europejskiej tegoroczna wytwórczość wołowiny we Wspólnocie wzrośnie o 0,5 proc. do 891 tys. ton, ale zmniejszy się w Niemczech, Belgii, Holandii oraz Rumunii. Konsumpcja mięsa w krajach UE 15 ma pozostać na podobnym poziomie, a w krajach UE13 wzrosnąć o 3 proc.  

W pierwszym kwartale eksport zwiększyli główni producenci na świecie. Najlepszy wynik osiągnęła Brazylia (+25 proc.) dzięki zwiększeniu wywozu do Chin, Hongkongu, Egiptu oraz Unii. Więcej mięsa sprzedali również Stany Zjednoczone, Argentyna, Nowa Zelandia i Paragwaj, co zmniejsza globalny popyt na europejską wołowinę. To jeden z czynników, na podstawie których zakłada się, że wysyłki z UE w 2018 r. polecą w br. w dół o 6 proc.  

Rośnie tymczasem import wołowiny do Wspólnoty - w pierwszych czterech miesiącach zwiększył się aż o 20 proc. rok do roku. Spodziewany wzrost dostaw wynosi 8 proc., a głównym beneficjentem będą kraje Ameryki Południowej, które będą odpowiadać za 75 proc. importu.

Ceny tego gatunku mięsa w Unii mają pozostać stabilne.



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA