W gospodarstwie Podolskich praca fizyczna została ograniczona dzięki wprowadzeniu nowoczesnej technologii. Automatyczne odpajanie cieląt, roboty udojowe, systemy schładzania krów oraz kąpieli racic znacznie ułatwia obsługę stada.
Od lewej Dorota, Jan i Dominik Podolscy oraz Bartosz Krajkowski. Foto_Remigiusz Kryszewski
Od ponad dwóch dekad systematycznie rozwijają gospodarstwo, koncentrując się na dobrostanie zwierząt i usprawnieniu codziennych prac. W realizacji tych celów wspierają ich nowoczesne technologie, takie jak automatyczne odpajanie cieląt, roboty udojowe, systemy schładzania krów oraz kąpieli racic.
Jan Podolski z Lubotynia w woj. wielkopolskim wspólnie z żoną Dorotą, synem Dominikiem i zięciem Bartoszem Krajkowskim prowadzi nowoczesne gospodarstwo mleczne. Aktualnie utrzymują 220 krów w laktacji, około 40 sztuk zasuszonych oraz cielęta i młodzież, co razem daje stado liczące blisko 550 sztuk.
W nowej oborze połączył wysoki standard higieny i komfortu krów z efektywną organizacją pracy. W efekcie nie tylko otworzył drogę do rozwoju stada, ale też zyskał więcej wolnego czasu. Radosław Legacki z Żyłowa w woj. mazowieckim od...
W 2024 r. hodowca zrezygnował z tradycyjnej hali udojowej i zainwestował w cztery roboty udojowe GEA R9500. Nowoczesny system codziennie obsługuje około 220 krów mlecznych.
Obora została zaprojektowana z myślą o komforcie zwierząt i automatyzacji pracy. Zainstalowano w niej m.in. anteny do precyzyjnej lokalizacji krów, energooszczędne oświetlenie LED, poidła wannowe oraz regulowane kurtyny boczne.
Krowy odpoczywają w legowiskach wyłożonych gumowymi matami, które regularnie są posypywane środkiem do suchej dezynfekcji. Podłogę stanowi szczelinowy ruszt pokryty matami gumowymi, co poprawia przyczepność i komfort poruszania się zwierząt.
Za utrzymanie czystości w budynku odpowiada robot zgarniający, który usuwa odchody do kanału znajdującego się pod podłogą. Wyposażenie budynku zostało dostarczone i zainstalowane przez firmę Artmann, autoryzowanego dealera marki GEA.
W oborze kluczową rolę w zapewnieniu właściwego mikroklimatu odgrywa rozbudowany system wentylacyjno-chłodzący. Jego podstawą są regulowane kurtyny boczne oraz świetlik kalenicowy z otworem wentylacyjnym, który umożliwia naturalny przepływ powietrza i usuwanie nadmiaru wilgoci oraz ciepła.
Początkowo utrzymywali krowy w systemie uwięziowym, a do ich doju wykorzystywali dojarkę przewodową. W celu ograniczenia pracochłonności oraz poprawy dobrostanu zwierząt, zainwestowali w nowoczesną, zautomatyzowaną oborę. W ostatnią sobotę...
Dodatkowo, wewnątrz budynku zainstalowano poziome wentylatory o średnicy 5 m, które uruchamiają się automatycznie, gdy temperatura przekroczy 15°C. O stały przepływ świeżego powietrza dbają również mniejsze wentylatory, tzw. "suszarki", zamontowane nad drabiną paszową.
Bezpośrednio nad stołem paszowym zamontowano system zraszania, który rozpyla grubą kroplę wody, dokładnie pokrywając grzbiety zwierząt. Zraszacze aktywują się przy temperaturze 23°C i działają przez 60 sekund. Następnie przez 10 minut włączają się wentylatory, które osuszają i schładzają krowy.
Dzięki temu rozwiązaniu gospodarstwo skutecznie ogranicza stres cieplny, który ma bezpośredni wpływ na pobranie paszy, wydajność mleczną oraz wyniki rozrodu.
Średnia dzienna wydajność krów w gospodarstwie Podolskich wynosi 38 litrów mleka na sztukę. Pozyskany surowiec trafia systemem rur najpierw do przedschładzalnika, a następnie do chłodni o pojemności 20 tys. litrów.
Zastosowany wymiennik ciepła pozwala na wstępne schłodzenie mleka już podczas transportu, co przyspiesza osiągnięcie wymaganej temperatury w zbiorniku i poprawia jakość mikrobiologiczną surowca.
W gospodarstwie w Lubotyniu krowy mleczne są żywione jedną, zbilansowaną dawką pokarmową typu PMR. Mieszanka łączy pasze objętościowe i treściwe, a jej skład opiera się na takich komponentach jak: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, kiszone wysłodki buraczane, kiszone i mielone ziarno kukurydzy, melasa, gniecione zboża (jęczmień i pszenżyto), poekstrakcyjna śruta sojowa i rzepakowa, tłuszcz chroniony oraz premiksy.
Taka dawka pozwala na uzyskanie średniej wydajności rzędu 34 litrów mleka dziennie na krowę. Oprócz PMR-u, krowy otrzymują również paszę treściwą w ilości od 1,5 do 6 kg dziennie, dozowaną indywidualnie przez roboty udojowe.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ