Mleko wyprodukowane w gospodarstwie trafia do ich serowarni, gdzie powstają wyjątkowo smaczne przetwory. Zachwycają one nie tylko polskich smakoszy, ale zdobywają także uznanie na międzynarodowych konkursach.
Jakub i Zuzanna Jasiurkowscy specjalizują się w produkcji mleka, a od siedmiu lat prowadzą RHD. Foto_Remigiusz...
W serowarni Jasiurkowskich powstają sery, które zachwycają nie tylko polskich smakoszy, ale zdobywają także uznanie na międzynarodowych konkursach. Ich twaróg został wyróżniony na prestiżowym światowym konkursie w Portugalii.
Jakub i Zuzanna Jasiurkowscy z Bożejewiczek w woj. kujawsko-pomorskim prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne wyspecjalizowane w produkcji mleka.
W gospodarstwie znajduje się wybudowana w 2016 r. obora wolnostanowiskowa dla 90 krów. Dziś obiekt zamieszkuje 70 krów mlecznych, a całe stado, wraz z cielętami i młodzieżą, liczy około 100 sztuk.
Bracia Bukalscy zainwestowali w nowoczesną halę udojową z 24 stanowiskami, co pozwoliło trzykrotnie skrócić czas doju. Inwestycja przełożyła się również na wyraźną poprawę kondycji i zdrowotności wymion krów. Łukasz...
Dój krów odbywa się dwa razy dziennie w hali udojowej typu rybia ość 2x5. Jednak już wkrótce hodowcy planują zmniejszyć liczebność stada oraz zautomatyzować proces doju. W tym celu Jakub Jasiurkowski sprowadził z Niemiec używanego robota udojowego marki DeLaval, który już został ustawiony w oborze i czeka na podłączenie do systemu.
Jasiurkowscy miesięcznie odstawiają do mleczarni ponad 20 tys. litrów mleka. Natomiast pozostałą ilość przetwarzają w gospodarstwie i sprzedają w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), który prowadzą od 2018 r.
Rodzinna tradycja przetwórstwa mlecznego sięga kilku pokoleń. Prababcia, a później mama Jakuba Jasiurkowskiego wyrabiały domowe przetwory mleczne wyłącznie na własne potrzeby.
Przełom nastąpił w 2017 r., kiedy Jakub wziął udział w pierwszym profesjonalnym kursie serowarstwa. Od tego momentu regularnie podnosił swoje kwalifikacje, a pasja szybko przerodziła się w rozwijającą się działalność.
Pierwsze sery powstawały w domowych warunkach, a następnie w zaadaptowanym pomieszczeniu socjalnym przy oborze, gdzie stanął pierwszy kocioł serowarski o pojemności 550 litrów. W 2020 r. jedno z pomieszczeń inwentarskich zostało zmodernizowane i zaadaptowane do produkcji serów.
Poprawa rentowności gospodarstwa od samego początku była jego głównym celem. Dzięki produkcji serów i bezpośredniej sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) Piotr Urtnowski, bo o nim mowa, zdobył pieniądze na...
Obecnie gospodarstwo dysponuje w pełni wyposażonym budynkiem produkcyjnym. Znajduje się w nim przestronna sala do produkcji serów, trzy dojrzewalnie, magazyn, myjnia oraz pakowalnia. Produkty Jasiurkowskich są dostępne również bezpośrednio przy gospodarstwie. W tym celu postawili oni samoobsługową budkę z mlekomatem i lodówką, w której można kupić świeże mleko i przetwory.
- Naszą specjalnością jest produkcja twarogu. W zeszłym roku na ogólnoświatowym konkursie serowarskim World Cheese Awards w Portugalii, gdzie kapituła konkursu oceniła 5 tys. serów nasz twaróg znalazł się na podium zdobywając brązowy medal – z dumą mówi Zuzanna Jasiurkowska, dodając – W tym roku konkurs odbywa się w Szwajcarii i również chcemy wziąć w nim udział. W czerwcu uczestniczyliśmy w Podlaskim Święcie Sera, gdzie nasz twaróg zdobył złoty medal.
W 2022 r. "Gzik Pałucki" państwa Jasiurkowskich został doceniony na IV Wielkim SERwowaniu we Wrocławiu zdobywając 1 miejsce w kategorii inne wyroby z mleka. Podczas V Wielkiego SERwowania we Wrocławiu zdobyli oni również 1 miejsce w kategorii sery świeże i krótko dojrzewające za twaróg oraz 1 miejsce w kategorii serów miękkich dojrzewających - camembert i brevi. Ich twaróg otrzymał również nagrodę Grand Prix za najlepszy ser wydarzenia.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ