Wzrost ubojów krów zwiększa podaż wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-07-2018,14:10 Aktualizacja: 16-07-2018,14:18
A A A

W drugim półroczu 2017 roku w UE i Polsce w górę poszły ceny bydła. Według GUS w grudniu minionego roku stawki były rekordowe i w skupie za kilogram płacono 6,68 zł. To o 11 proc. więcej rok do roku.

To wynik mniejszej produkcji żywca wołowego we Wspólnocie wspieranej wysokimi cenami mleka oraz zmian w unijnym handlu mięsem. Umożliwienie dostaw na rynek turecki spowodowało wzrost eksportu wołowiny z UE - informują analitycy PKO Banku Polskiego.

gruźlica bydła, bydło mleczne, krowy mleczne, choroby zwalczane z urzędu

Gruźlica w polskiej oborze. Uśpiono 160 sztuk bydła

Gruźlica bydła jest to choroba zwalczana z urzędu. Polska jest od niej urzędowo wolna co nie oznacza, że czasami nie pojawiają się pojedyncze przypadki zachorowań. Niestety choroba po raz pierwszy od 30 lat zaatakowała na tak dużą skalę. Gruźlica...

Z drugiej strony problemy brazylijskiej branży oraz mniejsze dostawy z Australii oraz Nowej Zelandii zmniejszyły import wołowiny do Unii.

Na podstawie niepełnych danych Eurostatu można szacować, że produkcja wołowiny (mierzona wagą ubojów bydła) w pierwszym kwartale br. wzrosła o 2,2 proc. r/r, a uboje krów spadły o 2,1 proc.

Co więcej dane napływające z niektórych krajów (m.in. Francji, Irlandii i Wielkiej Brytanii) sugerują, że produkcja nadal będzie rosła. Przyczyną wzrostów są w dużej mierze spadki cen mleka, które prowadzą do zwiększenia ubojów krów. Według szacunków KE, w kwietniu 2018 przeciętna stawka surowca w Unii była niższa o 1,7 proc.  

Większa produkcja wołowiny może przyczynić się do wyhamowania wzrostów cen bydła w kolejnych miesiącach. Czynnikiem działającym na obniżki może być także pogorszenie wyników w handlu zagranicznym.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA