Wołowina nie szkodzi zdrowiu ludzi i środowisku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-02-2023,15:55 Aktualizacja: 23-02-2023,15:53
A A A

Wołowina przez przeciwników produkcji zwierzęcej jest obwiniana za ryzyko chorób ludzi, którzy ją spożywają. Alarmują oni również, że hodowla bydła negatywnie wpływa na środowisko. Czy te argumenty mają pokrycie w prawdzie?

Hodowla bydła mięsnego i spożycie wołowiny nie są winne zmianom klimatycznym oraz chorobom nowotworowym ludzi. To główne wnioski z dyskusji, która miała miejsce podczas styczniowego 9. Forum Sektora Wołowiny.

- Słyszymy, że należy drastycznie zmniejszyć hodowlę zwierząt, w tym bydła mięsnego i najlepiej przejść na weganizm, żeby chronić środowisko. Czy możemy rozłączyć uprawę roślin od produkcji żywego inwentarza? - pytał podczas dyskusji Bruno Menne, dyrektor w Copa Cogeca.

9. Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, producenci bydła, opasy, mamki, cielęta, dobrostan bydła mięsnego

Dobrostan bydła, czyli powtórka z przeszłości

Zrównoważona produkcja wołowiny oraz spełnianie zasad dobrostanu to dla polskich hodowców bydła mięsnego żadna nowość. Już kilkadziesiąt lat temu wielu z nich otrzymałoby pieniądze, które obecnie są zapisane w tym ekoschemacie....

Wegańskie produkty nie takie prośrodowiskowe?

Prof. dr hab. Wilhelm Windisch z Uniwersytetu Technicznego w Monachium w odpowiedzi podkreślił, że zrównoważony rozwój polega na wykorzystaniu całej biomasy, a nie tylko tej jadalnej. Nie wpisują się w to wegańskie alternatywne dla zwierzęcych produkty.

- Do produkcji np. napojów z owsa wykorzystywana jest jedynie jedna trzecia ziarna. A co z pozostałymi 2/3? To nie jest zrównoważone podejście do produkcji. Należy tę biomasę wykorzystać w 100 procentach i tutaj jest właśnie miejsce dla produkcji zwierzęcej - podkreślał Wilhelm Windisch.

- Często mówimy o tym, jak ważne są mieszane gospodarstwa rolne, w tym również te zajmujące się produkcją bydła. Niestety to właśnie one głównie są likwidowane w całej Europie, gdy tymczasem mają największy potencjał zrównoważoności - dodał Maciej Golubiewski, dyrektor gabinetu Komisarza Janusza Wojciechowskiego.

Wołowina a nowotwory

Janusz Wojciechowski, Forum Sektora Wołowiny, bydło mięsne, zboża, producenci zbóż, ukraińskie zboże, pomoc dla rolników

Janusz Wojciechowski: mamy niewyobrażalny kryzys

Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa podczas 9. Forum Sektora Wołowiny podkreślił, że należy koniecznie wzmocnić zarządzanie kryzysowe w rolnictwie. - Mierzymy się teraz z niewyobrażalnym wcześniej kryzysem. W jednym czasie zbiegło się...

Bruno Menne podkreślał, że UE zachęca do drastycznej obniżki spożycia mięsa czerwonego, które rzekomo zdaniem wielu naukowców, powoduje wysokie ryzyko wystąpienia nowotworów.

- Po pierwsze powinniśmy mówić o dawce. Otóż dopiero przy ekstremalnym nadmiarze spożycia mięsa dostrzegane są jakiekolwiek sygnały zwiększonego ryzyka nowotworów okrężnicy - mówiła prof. Alice Stanton (University College Dublin).

Alice Stanton dodała, że dużym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory są otyłość, palenie tytoniu oraz spożywanie nadmiernej ilości alkoholu i zbyt duża ekspozycja na promienie słoneczne.

- Zmniejszenie spożycia mięsa czerwonego w tym wołowego i jego wyrobów do zera, za czym oponuje pewne lobby w Europie, z całą pewnością będzie mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka powodując niedobory zawartych w nim mikoro i makroelementów - podsumowała prof. Alice Stanton.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA