W Unii Europejskiej rośnie produkcja bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
31-03-2016,12:30 Aktualizacja: 31-03-2016,13:06
A A A

Kraje Wspólnoty wyprodukowały w 2015 roku o 3,6 proc. więcej bydła (w tonach) niż rok wcześniej, kiedy ubój w sztukach zwiększył się o 1,9 proc.

Produkcja bydła - jak informuje Komisja Europejska - w "starych" państwach UE poszła w górę o 2,7 proc. (w sztukach o 1 proc.). FAMMU/FAPA donosi, że wzrosty wytwórczości (w tonach) dotyczyły przede wszystkim jałówek (6,4 proc.), wolców (4,4 proc.), krów (4,3 proc.) oraz wołów (2,5 proc.) i cieląt (2 proc.). O 1,3 proc. spadła natomiast produkcja młodego bydła.

W minionym roku więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Węgry, Litwa, Włochy, Portugalia, Bułgaria, Hiszpania, Cypr, Estonia, Luksemburg, Słowenia, Czechy, Finlandia, Belgia, Austria, Francja, Łotwa oraz Holandia.

Największe spadki produkcji odnotowano z kolei na Malcie, w Grecji, Chorwacji, na Słowacji, w Danii, Irlandii oraz w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA