W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu 2017 roku już 6,79 zł.
Chociaż ceny żywności szybko pną się w górę, to zdecydowanym rekordzistą jest masło, którego kostka - w zależności od regionu - podrożała o kilkadziesiąt procent.
Jaja ciągle drożeją. Końca podwyżek nie widać
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu już 3,97 zł. To było jednak symboliczne bujnięcie cenowe, bo prawdziwy skok nastąpił w lipcu br. i trwa do dziś.
Jeżeli zestawimy ze sobą cenę masła w styczniu 2016 r. (3,86 zł) i we wrześniu 2017 r. (6,79 zł), to okaże się, że za kostkę płaciliśmy o 2,93 zł więcej, co jest prawdziwym rekordem.
Eksperci prognozują, że w najbliższym czasie o dużych spadkach cen nie ma mowy, chociaż masło już zaczyna tanieć. W przyszłym roku może być jeszcze taniej, ale mówimy tu raczej o symbolicznych kwotach, które z punktu widzenia klienta będą trudne do zauważenia.
Przeciętne ceny masła we wrześniu 2017 roku wzrosły o 71 % w porównaniu do września 2016 r. #Lublin_STAT #Lubelskie #ceny #masło pic.twitter.com/5iwD2WgCz4
— Urząd Statystyczny (@Lublin_STAT) 3 listopada 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
-
Przyszłość branży mleczarskiej w Polsce to jakość zamiast masowej produkcji
-
BTV w Polsce. Prawdziwy wysyp ognisk choroby!
-
Kryzys na rynku mleka. Produkcja wzrośnie, ale wkrótce mogą ruszyć likwidacje stad
-
Skup mleka w Polsce rok do roku rośnie
-
Wzrost cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
5 ognisk choroby niebieskiego języka. Gdzie wybuchły?
-
Cena skupu bydła rzeźnego się umacnia
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
17-11-2025,11:15
Innowacje w produkcji trzody chlewnej podczas konferencji Żniwniok
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku


