W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu 2017 roku już 6,79 zł.
Chociaż ceny żywności szybko pną się w górę, to zdecydowanym rekordzistą jest masło, którego kostka - w zależności od regionu - podrożała o kilkadziesiąt procent.
Jaja ciągle drożeją. Końca podwyżek nie widać
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu już 3,97 zł. To było jednak symboliczne bujnięcie cenowe, bo prawdziwy skok nastąpił w lipcu br. i trwa do dziś.
Jeżeli zestawimy ze sobą cenę masła w styczniu 2016 r. (3,86 zł) i we wrześniu 2017 r. (6,79 zł), to okaże się, że za kostkę płaciliśmy o 2,93 zł więcej, co jest prawdziwym rekordem.
Eksperci prognozują, że w najbliższym czasie o dużych spadkach cen nie ma mowy, chociaż masło już zaczyna tanieć. W przyszłym roku może być jeszcze taniej, ale mówimy tu raczej o symbolicznych kwotach, które z punktu widzenia klienta będą trudne do zauważenia.
Przeciętne ceny masła we wrześniu 2017 roku wzrosły o 71 % w porównaniu do września 2016 r. #Lublin_STAT #Lubelskie #ceny #masło pic.twitter.com/5iwD2WgCz4
— Urząd Statystyczny (@Lublin_STAT) 3 listopada 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Rozród krów mlecznych w wynikach oceny użytkowej za 2023 rok
-
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
Kolejny wzrost cen bydła rzeźnego
-
Polska posiada 10% unijnego pogłowia krów mlecznych
-
Mleko tanieje. W lutym producenci otrzymywali niższą cenę
-
Wydajność mleczna polskiej populacji aktywnej wśród najwyższych w Europie
-
Dobrostan zwierząt dla bydła QMP. Jakie są korzyści dla rolników?
-
Hodowcy bydła muszą złożyć te dokumenty, żeby otrzymać pieniądze za dobrostan
-
Ceny bydła ogółem w dwóch ostatnich notowaniach rosły
-
UE chce wprowadzić nowe obciążenia administracyjne dla hodowców
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 1/2024
-Skąd się biorą stereotypie u świń?
-Jednym głosem w imieniu hodowców
-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu
Hoduj z głową bydło 1/2024
-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy
-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać
-Zimny wychów na zdrowie
-Jak walczyć z chorobami racic?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
22-02-2024,21:20
Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu w Żninie [DUŻO ZDJĘĆ]
-
19-02-2024,16:10
Zaprezentowali przestronną, wygodną i nowoczesną oborę wyposażoną w roboty
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?