W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu 2017 roku już 6,79 zł.
Chociaż ceny żywności szybko pną się w górę, to zdecydowanym rekordzistą jest masło, którego kostka - w zależności od regionu - podrożała o kilkadziesiąt procent.

Jaja ciągle drożeją. Końca podwyżek nie widać
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu już 3,97 zł. To było jednak symboliczne bujnięcie cenowe, bo prawdziwy skok nastąpił w lipcu br. i trwa do dziś.
Jeżeli zestawimy ze sobą cenę masła w styczniu 2016 r. (3,86 zł) i we wrześniu 2017 r. (6,79 zł), to okaże się, że za kostkę płaciliśmy o 2,93 zł więcej, co jest prawdziwym rekordem.
Eksperci prognozują, że w najbliższym czasie o dużych spadkach cen nie ma mowy, chociaż masło już zaczyna tanieć. W przyszłym roku może być jeszcze taniej, ale mówimy tu raczej o symbolicznych kwotach, które z punktu widzenia klienta będą trudne do zauważenia.
Przeciętne ceny masła we wrześniu 2017 roku wzrosły o 71 % w porównaniu do września 2016 r. #Lublin_STAT #Lubelskie #ceny #masło pic.twitter.com/5iwD2WgCz4
— Urząd Statystyczny (@Lublin_STAT) 3 listopada 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Polska branża mleczarska w cieniu globalnych kryzysów. Eksport zagrożony?
-
Rasy mleczne objęte systemem QMP
-
Ogniska choroby guzowatej skóry bydła w Unii Europejskiej!
-
Gospodarstwa mleczarskie zagrożone renacjonalizacją WPR
-
Wycielenia pod nadzorem sztucznej inteligencji
-
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
Polskie mleczarstwo wciąż niepewne przyszłości. W tle amerykańskie cła
-
Czy trzeba zmodyfikować żywienie krów podczas upałów?
-
Korekta cen w skupie bydła
-
Mleczna Gala 2025 za nami
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 3/2025
-Nie wystarczy tylko mieć szukarka
-Lato - trudny czas dla macior
-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze
Hoduj z głową bydło 3/2025
-Cielęta i jałówki od nowa
-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach
-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo