Unia sprowadza coraz więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
28-02-2017,15:05 Aktualizacja: 28-02-2017,15:30
A A A

W 2016 roku (bez grudnia) kraje Unii Europejskiej sprowadziły 309,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 3,9 proc. więcej niż rok wcześniej.

Eksperci Komisji Europejskiej podają, że najwięcej towarów sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (130,7 tys. ton), Urugwaju (około 51 tys. ton) oraz Argentyny (39,9 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 71,5 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

branża mięsna, rynek mięsna, firmy mięsen, handel mięsem, Unimięs, Peklimar, Madej Wróbel

Powstaje mięsny gigant. Możliwe są kolejne przejęcia

Omega Holding, za którym stoi Zbigniew Dworakowski, złożył do urzędu antymonopolowego wniosek o zgodę na fuzję firm z branży mięsnej. Madej Wróbel łączy bowiem siły z Unimięsem i Zakładami Mięsnymi Peklimar, które należą już do...

W omawianym czasie kupiono także m.in. 26,8 tys. ton produktów z Australii, 20,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych, 9,9 tys. z Namibii, 9,3 tys. Nowej Zelandii. 8,6 tys. z Botswany, 5,4 tys. z Paragwaju oraz 4,9 tys. ze Szwajcarii.

W pierwszych jedenastu miesiącach ubiegłego roku UE wyeksportowała natomiast 634,7 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego - o 17,4 proc. więcej niż przed rokiem.

W górę poszły przede wszystkimi wysyłki do Turcji, Hongkongu, Izraela, Libii, a także do Algierii, na Filipiny, do Wietnamu i Egiptu. Spadła za to sprzedaż do Libanu, Bośni i Hercegowiny, Ghany, Szwajcarii i Norwegii.

W 2016 roku (bez grudnia) Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu wymienionymi towarami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (63 tys. ton) w wymianie mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA