Umowa z Marcosur dla kogo?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: hoduj@apra.pl
25-06-2019,17:55 Aktualizacja: 26-06-2019,12:50
A A A

Cała branża związana z rynkiem wołowiny z wielkim niepokojem oczekuje na zakończenie rozmów handlowych UE z grupą Marcosur. Swój sprzeciw dla rozszerzenia wpływów handlowych krajów z Ameryki Południowej wyrażają także sami hodowcy zarówno z Polski, jak i z Francji, Irlandii oraz Belgii.

"Jako młody, rozwijający się producent rolny mówię stanowcze NIE dla podpisania umowy EU-Mercosur. Nie możemy pozwolić aby ustępujące władze UE doprowadziły do podpisania umowy, która w tak niebezpieczny i nieprzewidywalny sposób uderzy m. in. w polski ale też europejski rynek wołowiny. Obawiam się, że tego typu posunięcia wpłyną negatywnie na stabilność rynki oraz opłacalność dalszej produkcji" mówi Daniel Maczuga, hodowca bydła mięsnego z województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Bydlo miesne

Polska wołowina zagrożona

Polska chce odroczenia decyzji Komisji Europejskiej w sprawie kontyngentów na wołowinę pochodzącą z Południowej Ameryki. Podjęcie współpracy handlowej z Marcosurem będzie bardzo bolesne nie tylko dla polskich...
"Wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec działań Komisji Europejskiej zmierzających do otwarcia się rynku europejskiego na import wołowiny z krajów Mercosur. Wprowadzenie dodatkowych kontyngentów wołowiny niespełniającej standardów europejskich spowoduje destabilizację w tym ważnym sektorze rolnym,a dla producentów wołowiny może być czynnikiem, który doprowadzi do załamania produkcji wołowiny i bankructwo wielu gospodarstw.Będziemy czynnie bronić naszej produkci i żądamy jasnego przedstawienia naszych racji.Mam nadzieję, że w Komisja Europejska będzie bronić europejskich rolników" mówi Waldemar Dobrowolski, hodowca i producent bydła mięsnego, Członek PZHIPBM oraz Członek Zarządu FZP-DiWR

"KE a zwłaszcza Pani Komisarz ds. handlu Anna Cecilia Malmström jest zdeterminowana, aby zakończyć negocjacje z Mercosur w ciągu kilku najbliższych dni. KE stosuje podwójne standardy, z jednej strony podnosi wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności, ochrony klimatu obciążając europejskich rolników kosztami, a z drugiej strony akceptuje import z krajów które takich standardów nie wypełniają. KE wspiera w ten sposób wycinanie lasów deszczowych w dorzeczu Amazonki, pogarsza sytuację w sprawie klimatu. KE uważa, że zwiększony eksport przemysłu chemicznego samochodowego przyniesie nowe miejsca pracy w UE, ale znacznie więcej miejsc pracy stracimy w europejskim rolnictwie. Umowa powinna być rozważnie negocjowana w nowej kadencji" mówi Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu PZPBM.

Konferencja Polanica Bydło

Okres międzyciążowy u bydła jest najważniejszy

Już  po raz dwudziesty drugi odbyła się konferencja naukowa w Polanicy-Zdroju, tym razem dotyczyła okresu międzyciążowego u bydła - jego trzech najważniejszych miesiącach. Organizatorami konferencji byli Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt...

"Zgoda na zbyt szerokie ustępstwa wobec krajów Mercosur przy rozbieżnościach w zakresie bezpieczeństwa i jakości produkcji i ogromnej potrzebie wspierania pozycji i konkurencyjności europejskich producentów wołowiny stanowi zagrożenie wobec którego zgłaszamy jednoznaczny sprzeciw. Polscy i europejscy producenci wołowiny i cała branża mięsna potrzebują środowiska wspierającego ich stabilny rozwój. Tymczasem otwieranie europejskiego rynku na wołowinę z krajów Mercosur bez odpowiednich zasad i wymogów może prowadzić do poważnej destabilizacji rynku" mówi Wiesław Różański, Prezes Zarządu UPEMI.

Nikt związany z sektorem wołowiny nie widzi sensu wprowadzenia dodatkowych przywilejów handlowych z grupą Marcosur, do której należy m. in. Argentyna oraz Brazylia.  Już teraz ta grupa dostarcza na rynek UE 260 tys. ton wołowiny. Oficjalne pismo w tej sprawie wystosowało także Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, dostępne jest TUTAJ.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA