Sektor mleczarski boi się spadku opłacalności produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-07-2020,10:35 Aktualizacja: 09-07-2020,10:40
A A A

Dwie strategie w ramach Europejskiego Zielonego Ładu - "Ochrona bioróżnorodności" i "Od pola do stołu" - w proponowanym przez Komisję Europejską kształcie martwią bardzo sektor mleczarski.

- Problemy, z jakimi branża mleczarska będzie się borykała, to m.in. ogromne wyzwanie, jakie stawia przed nami strategia "Od pola do stołu" (Farm to Fork) - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, wiceprezydent COGECA.

eksport, import, artykuły mleczarskie, mleko, masło, mleczarnia, produkcja mleka, KWOR, PFHBiPM, bydło mleczne, sery

Spadek eksportu polskich artykułów mleczarskich

Branża mleczarska w Polsce w okresie od stycznia do kwietnia tego roku uzyskała niższe przychody z eksportu produktów mleczarskich. W ciągu pierwszych 4 miesięcy spadła również wartość importu. Produkty mleczarskie z Polski trafiają...

- Musimy się zastanowić i porozmawiać na temat długoletniej strategii sektora mleczarskiego, nie 5- czy 10-letniej, ale 20-letniej, a nawet i dłuższej, dlatego że przed nami bardzo poważne decyzje, które będą skutkowały tym, jak będziemy funkcjonowali w przyszłości. Czy mamy myśleć o konsolidacji, czy raczej o rynku lokalnym. Jest masa niewiadomych, ale dzisiaj tworząc taką strategię, musimy wiedzieć, w jaki sposób branża mleczarska wpisze się w Europejski Zielony Ład, od którego już nie ma odwrotu - dodaje ekspertka.

Komisja Europejska zaproponowała w maju dwa projekty strategii, w ramach których europejscy rolnicy mieliby do 2030 roku ograniczyć używanie pestycydów o połowę, nawozów o 20 proc., a sprzedaż środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych u zwierząt gospodarskich i w akwakulturze miałaby spaść o połowę.

Rolnicy mieliby ponadto ugorować 10 proc. gruntów w celu przywrócenia różnorodności biologicznej oraz pozyskiwać 25 proc. żywności z upraw ekologicznych. Dotyczy to również produkcji zwierzęcej, np. mleka.

WIDEO Mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, wiceprezydent COGECA


wyższe stawki podatku VAT, wyższe koszty produkcji mleka, podatek na zakup nasienia, wyłudzenia podatku,

Wyższy VAT dotknie producentów mleka?

Nowe stawki podatku VAT obowiązują od początku lipca bieżącego roku. Mogą one spowodować wyższe koszty produkcji mleka oraz być przyczyną wyłudzeń przy obrocie śruty sojowej.    Nowelizacja ustawy o VAT obowiązuje od lipca 2020 r. i...

Rolnicy chcieliby dążyć w tej sytuacji do zwiększania wydajności krów, ale w przypadku stad ekologicznych wydajność jest niższa, co przy ograniczeniu areału spowoduje spadek opłacalności produkcji.

- Nie jesteśmy samowystarczalni w obszarze takiego produktu jak mleko ekologiczne. Dzisiaj produkujemy go bardzo niewiele, zarówno w skali Europy, jak i Polski, bo krajowa produkcja produktów ekologicznych wynosi około 7 proc. Jeżeli mamy dotrzeć do tych 25 proc., to rzeczywiście bardzo daleka droga przed nami - mówi dyrektor Polskiej Izby Mleka.

- Trzeba wiedzieć, że przekształcenie zwykłej produkcji w produkcję mleka ekologicznego jest niezwykle kosztochłonne, pracochłonne. To jest okres co najmniej dwóch lat pracy rolnika. To też oznacza import tego mleka do Polski. Musimy myśleć o tym, jak dążyć do osiągnięcia tych celów, a z drugiej strony takie organizacje jak COGECA muszą zabiegać o to, żeby rolnicy mieli zabezpieczone środki finansowe na ich realizację - przekonuje Maliszewska.

Podkreśla, że potrzebna jest rzetelna ocena skutków wprowadzenia nowych strategii dla branży mleczarskiej i szerzej dla całego rolnictwa.

- Będziemy musieli się także zastanowić, czy młodzi ludzie w przyszłości będą w stanie z rolnictwa wyżyć. Mam nadzieję, że znajdą się takie mechanizmy i taki rodzaj pomocy, które będą ich zachęcały do pozostawania w gospodarstwach. Jestem optymistką i mam nadzieję, że uda nam się wypracować takie modele rozwiązań, w których będziemy pomagali młodym rolnikom, a z kolei nasze naciski na Komisję Europejską spowodują, że znajdzie się więcej środków poza budżetem wspólnej polityki rolnej na wsparcie rolnictwa - mówi na koniec ekspertka.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA