Pijemy coraz mniej mleka. Stawiamy na jogurty

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-11-2015,11:15 Aktualizacja: 22-11-2015,11:20
A A A
Od 1999 r. do 2014 r. na zakupy mleka zmniejszyły się o 43 proc. Przed 16 laty miesięczne spożycie na osobę wynosiło 5,8 litra, to rok temu spadło do 3,3 litra - wynika z raportu "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas. 
 
- Jest to związane ze wzrostem zamożności społeczeństwa, które częściej wybiera przetworzone produkty mleczarskie np. jogurty i napoje mleczne - uważa Dariusz Winek, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

mastitis, krowy mleczne, wymię, liczba komórek somatycznych

Mleko niczym najciekawsza książka

Mastitis wywołuje zmiany kliniczne, które hodowcy mogą łatwo zaobserwować. Jednak statystycznie w 20 proc. ćwiartek w każdym stadzie występuje ono także w postaci podklinicznej lub utajonej, które są trudne do zidentyfikowania. Aby...
 
Pomimo, że konsumpcja mleka corocznie spada, to prawie co trzeci Polak spożywa je nawet 2-3 razy w tygodniu, a przy jego zakupie zwraca uwagę na miejsce i sposób produkcji. Natomiast nie jest aż tak ważna marka i objętość opakowania.
 
W raporcie napisano, że spośród produktów mlecznych najszybciej rośnie popularność jogurtów. Miesięczne ich spożycie w 2014 r. wyniosło 0,5 litra na osobę i było o 43 proc. większe niż w 1999 r., kiedy kształtowało się na poziomie 0,35 litra.
 
Podobnie jak w przypadku mleka tendencja spadkowa w gospodarstwach domowych dotyczy też spożycia śmietany i masła - odpowiednio o 24 i 36 proc. Większą popularnością cieszą się sery. W latach 2000-2012 ich miesięczna konsumpcja wzrosła o 11 proc. (do 0,95 kg/osobę). Konsumenci kupują najczęściej sery żółte - średnio 10 razy w miesiącu.
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA