Opasa bydło na sucho

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-08-2025,8:30 Aktualizacja: 07-08-2025,12:01
A A A
W opasie bydła postawił na prostą dawkę żywieniową, która składa się z mieszanki alkalizowanych zbóż z dodatkiem witamin, soli oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Zdaniem producent największą zaletą tego systemu żywienia jest mała pracochłonność i wygoda. 
 
Dariusz Chojnicki swoją zawodową drogę rozpoczął jako zootechnik w Ośrodku Hodowli Zarodowej w Mścicach. Szybko zdobył doświadczenie w branży hodowlanej, obejmując stanowisko odpowiedzialne za zarządzanie stadem bydła mięsnego należącym do prywatnego inwestora.
 
W 2020 r. podjął decyzję o rozpoczęciu własnej działalności rolniczej. Skorzystał z możliwości, jakie oferuje program "Premia dla młodych rolników" i dzięki uzyskanym środkom zrealizował kluczową inwestycję, budowę nowoczesnego budynku do opasu bydła. Obiekt powstał w jego gospodarstwie położonym w miejscowości Chodorążek w woj. kujawsko-pomorskim.
 
produkcja odsadków, bydło limousine, hodowla, bydło mięsne, pastwisko, obora, materiał hodowlany,

Produkuje odsadki limousine w oparciu o genetykę z górnej półki

Szybki postęp hodowlany osiąga dzięki wykorzystaniu nasienia sprowadzanego z Francji oraz nowoczesnym metodom rozrodu. Równocześnie dba o wysoki status zdrowotny stada, co sprawia, że jego odsadki cieszą się dużym uznaniem wśród...
Nowy budynek został zasiedlony w  2020 r. Ma on wymiary 36 m długości i 18 m szerokości. Zaprojektowano go z myślą o intensywnym opasie bydła i mieści on łącznie 158 zwierząt. 
 
W bukaciarni zastosowano betonową podłogę szczelinową, pod którymi znajdują się kanały o głębokości 2,2 m tworzące tzw. slalom. Raz dziennie załącza się mieszadło, które miesza całą gnojowicę, żeby pozostała ona jednorodna i płynna. 
 
Rolnik z Chodorążka sprzedaje opasy rozliczając się w wadze żywej. Oferuje on partie po 26 sztuk 3-4 razy w roku i w takich samych grupach kupuje cielęta. 
 
Pasza jest zadawana na stół paszowy raz w tygodniu. W jej skład wchodzi słoma oraz mieszanka alkalizowanych zbóż z dodatkiem witamin, soli oraz śruty rzepakowej, której celem jest zwiększenie poziomu białka. 
 
Zdaniem rolnika największą zaletą tego systemu żywienia jest mała pracochłonność i wygoda. 
 
- Zboże o wilgotności około 20 proc. zbieram wspólnie z młodszym bratem Marcinem, który prowadzi firmę usługową Chomar Farm, specjalizującą się w obsłudze gospodarstw rolnych. Dodatkowo dokupuję jęczmień ozimy. W ciągu jednego dnia ekipa zajmuje się śrutowaniem ziarna i miesza je z Aliplusem, po czym gotowa mieszanka trafia do foliowego rękawa o szerokości 2,5 m. W jeden dzień przygotowujemy 200 ton takiej paszy, co mi wystarcza na cały rok – tłumaczy rolnik.
 
hodowla bydła limousine, dobrostan, genetyka, pastwiska,

Limousine z francuskim rodowodem w polskiej hodowli

Zainwestował w francuską genetykę, wprowadzając do rozrodu wyselekcjonowane buhaje o wysokiej wartości hodowlanej. Równolegle sprowadził z Francji nasienie do inseminacji, pochodzące od cenionych rozpłodników, co pozwoliło na...
Dariusz Chojnicki kładzie duży nacisk na zdrowie zwierząt. W tym celu wraz z lekarzem weterynarii opracował własny program profilaktyczny. Składa się on z pięciu szczepień w tym przeciwko BVD, IBR, chorobom skórnym oraz układu oddechowego. 
 
- Przez pewien czas kupowałem młode cielęta, jednak ze względu na dużą pracochłonność związaną z ich odpajaniem, stopniowo zacząłem przechodzić na zakup odsadków ras mięsnych. Podstawowym problemem okazał się jednak wysoki koszt ich zakupu. Dodatkowo w warunkach mojego systemu żywienia osiągały one niższe przyrosty masy niż zwierzęta ras mlecznych oraz mieszańce – mówi gospodarz. 
 
Obecnie gospodarz kupuje cielęta w wieku 3-4 miesięcy w wadze 120-150 kg, a ich opas do masy 700 kg trwa około 18-19 miesięcy, co daje przyrost na poziomie 1,1 kg. Dariusz Chojnicki średnio w gospodarstwie utrzymuje od 250 do 260 zwierząt do opasu. 
 
Gospodarz został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie "Producent Bydła Mięsnego Roku 2024" w kategorii producent opasów.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji bydła mlecznego i mięsnego znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2025

Hoduj z głową świnie:

-Nie wystarczy tylko mieć szukarka

-Lato - trudny czas dla macior

-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2025

Hoduj z głową bydło:

-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach

-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?

-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.

PRENUMERATA