Kupuje cielęta w wieku 3-4 miesięcy w wadze 120-150 kg i opasa je do masy 700 kg. Cały cykl trwa około 18-19 miesięcy, a dzienne przyrosty zwierząt wynoszą średnio 1,1 kg.
W opasie bydła postawił na prostą dawkę żywieniową, która składa się z mieszanki alkalizowanych zbóż z dodatkiem witamin, soli oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Zdaniem producent największą zaletą tego systemu żywienia jest mała pracochłonność i wygoda.
Dariusz Chojnicki swoją zawodową drogę rozpoczął jako zootechnik w Ośrodku Hodowli Zarodowej w Mścicach. Szybko zdobył doświadczenie w branży hodowlanej, obejmując stanowisko odpowiedzialne za zarządzanie stadem bydła mięsnego należącym do prywatnego inwestora.
W 2020 r. podjął decyzję o rozpoczęciu własnej działalności rolniczej. Skorzystał z możliwości, jakie oferuje program "Premia dla młodych rolników" i dzięki uzyskanym środkom zrealizował kluczową inwestycję, budowę nowoczesnego budynku do opasu bydła. Obiekt powstał w jego gospodarstwie położonym w miejscowości Chodorążek w woj. kujawsko-pomorskim.
Szybki postęp hodowlany osiąga dzięki wykorzystaniu nasienia sprowadzanego z Francji oraz nowoczesnym metodom rozrodu. Równocześnie dba o wysoki status zdrowotny stada, co sprawia, że jego odsadki cieszą się dużym uznaniem wśród...
Nowy budynek został zasiedlony w 2020 r. Ma on wymiary 36 m długości i 18 m szerokości. Zaprojektowano go z myślą o intensywnym opasie bydła i mieści on łącznie 158 zwierząt.
W bukaciarni zastosowano betonową podłogę szczelinową, pod którymi znajdują się kanały o głębokości 2,2 m tworzące tzw. slalom. Raz dziennie załącza się mieszadło, które miesza całą gnojowicę, żeby pozostała ona jednorodna i płynna.
Rolnik z Chodorążka sprzedaje opasy rozliczając się w wadze żywej. Oferuje on partie po 26 sztuk 3-4 razy w roku i w takich samych grupach kupuje cielęta.
Pasza jest zadawana na stół paszowy raz w tygodniu. W jej skład wchodzi słoma oraz mieszanka alkalizowanych zbóż z dodatkiem witamin, soli oraz śruty rzepakowej, której celem jest zwiększenie poziomu białka.
Zdaniem rolnika największą zaletą tego systemu żywienia jest mała pracochłonność i wygoda.
- Zboże o wilgotności około 20 proc. zbieram wspólnie z młodszym bratem Marcinem, który prowadzi firmę usługową Chomar Farm, specjalizującą się w obsłudze gospodarstw rolnych. Dodatkowo dokupuję jęczmień ozimy. W ciągu jednego dnia ekipa zajmuje się śrutowaniem ziarna i miesza je z Aliplusem, po czym gotowa mieszanka trafia do foliowego rękawa o szerokości 2,5 m. W jeden dzień przygotowujemy 200 ton takiej paszy, co mi wystarcza na cały rok – tłumaczy rolnik.
Zainwestował w francuską genetykę, wprowadzając do rozrodu wyselekcjonowane buhaje o wysokiej wartości hodowlanej. Równolegle sprowadził z Francji nasienie do inseminacji, pochodzące od cenionych rozpłodników, co pozwoliło na...
Dariusz Chojnicki kładzie duży nacisk na zdrowie zwierząt. W tym celu wraz z lekarzem weterynarii opracował własny program profilaktyczny. Składa się on z pięciu szczepień w tym przeciwko BVD, IBR, chorobom skórnym oraz układu oddechowego.
- Przez pewien czas kupowałem młode cielęta, jednak ze względu na dużą pracochłonność związaną z ich odpajaniem, stopniowo zacząłem przechodzić na zakup odsadków ras mięsnych. Podstawowym problemem okazał się jednak wysoki koszt ich zakupu. Dodatkowo w warunkach mojego systemu żywienia osiągały one niższe przyrosty masy niż zwierzęta ras mlecznych oraz mieszańce – mówi gospodarz.
Obecnie gospodarz kupuje cielęta w wieku 3-4 miesięcy w wadze 120-150 kg, a ich opas do masy 700 kg trwa około 18-19 miesięcy, co daje przyrost na poziomie 1,1 kg. Dariusz Chojnicki średnio w gospodarstwie utrzymuje od 250 do 260 zwierząt do opasu.
Gospodarz został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie "Producent Bydła Mięsnego Roku 2024" w kategorii producent opasów.