Od widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
12-04-2015,14:10 Aktualizacja: 12-04-2015,14:30
A A A

Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy związanej z zarządzaniem jakością mięsa w procesie produkcji i dystrybucji.

Projekt ProOptiBeef współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest realizowany przez konsorcjum naukowo-przemysłowe składające się z wiodących ośrodków naukowych, tj. SGGW w Warszawie, UWM w Olsztynie oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Prowadzone działania mają wpłynąć na zwiększenie konsumpcji wołowiny przez Polaków poprzez dostarczenie atrakcyjnego kulinarnie i cenowo produktu. Wśród głównych założeń ProOptiBeef jest także poprawa konkurencyjności polskich producentów wołowiny na rynkach zagranicznych, która powinna pozytywnie wpłynąć na wzrost wartości dodanej w łańcuchu dostaw wołowiny.

Naukowcy we współpracy z branżą wykonali liczne badania, na które składała się m.in. analiza popytu na mięso wołowe w Polsce, ocena efektywności europejskiej genetyki bydła ras mięsnych, ocena zmian biochemicznych i właściwości technologicznych mięsa, charakterystyka wartości odżywczej i ocena cech jakościowych mięsa, a także modelowanie procesów.

W ramach upowszechniania rezultatów projektu, który zakończy się 30 lipca zorganizowano liczne konferencje i spotkania branżowe, które spotkały się z dużym zainteresowaniem.

Jednym z najważniejszych rezultatów realizacji projektu jest jednak zainicjowanie procesu opracowania i publikowania polskiej wersji językowej normy EKG/ONZ dotyczącej wołowiny w tuszach i elementach handlowych.

Realizatorzy projektu nawiązali bliską i efektywną współpracę z międzynarodowymi projektami, tj. ProSafeBeef, POLONNIUM II a także z instytucjami takimi jak French National Institute for Agricultural Research (INRA), Meat Standards Australia (MSA), AgriFood and Biosciences Institute (AFBI), Beef Cooperative Research Centre (BCRC), a także z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Więcej o rezultatach realizacji projektu będzie można dowiedzieć się 27 maja w Centrum Wodnym SGGW, gdzie o godz. 10 rozpocznie się międzynarodowa konferencja podsumowująca realizację ProOptiBeef.

[WIDEO] Hodowla bydła mięsnego rasy Hereford w Polsce daje świetne efekty

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA