Nielegalny ubój bydła nie tylko w Polsce

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-07-2019,8:00 Aktualizacja: 24-07-2019,11:53
A A A
Afera z nielegalnym ubojem bydła kontuzjowanego w zakładzie koło Ostrowi Mazowieckiej odbiła się w mediach głośnym echem. Jednak proceder ten nie dotyczy wyłącznie Polski.
 
Ubój bydła kontuzjowanego był przeprowadzany również w innych krajach europejskich.
 
W październiku 2018 r. media ujawniły, że w niemieckiej rzeźni Karl Temme ubijano chore i pourazowe bydło, a zwierzęta były traktowane pałkami elektrycznymi, kopane i szarpane za pomocą lin transportowych. 
 
mleko, PFHBiPM, upały, Fundusz Promocji Mleka

Mleko to dobry napój w upalne dni

Podczas upałów szukamy sposobów na szybkie ugaszenie pragnienia i najczęściej sięgamy po wodę. Doskonałym napojem na ciepłe wakacyjne dni jest również mleko, które zawiera szereg witamin oraz nawadnia i regeneruje...
Kilkanaście miesięcy temu okazało się, że we francuskiej rzeźni w Boischaut bydło było zabijane bez wcześniejszego ogłuszenia. 
 
W tym roku w Pradze wykryto nielegalny zakład uboju bydła i rozbioru mięsa, w którym znajdowało się 1200 kg wołowiny bez wymaganych certyfikatów i zaświadczeń.
 
Po informacji o nieprawidłowościach w ubojni koło Ostrowi Mazowieckiej, kontrole takich obiektów w Polsce przeprowadzili unijni inspektorzy. Nie stwierdzili oni jednak żadnych uchybień w ich funkcjonowaniu. 
 
Potwierdzili, że spełniają one wszystkie warunki obowiązujące w krajach Unii Europejskiej. Zastrzeżenia dotyczyły jedynie stosowania systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt, czyli kwestii, nad którymi pracuje ministerstwo rolnictwa. 
 
Po ujawnieniu afery branża mięsa wołowego wystąpiła z własnymi postulatami, wśród których był obowiązkowy monitoring w ubojniach, zaostrzenie kar dla przedsiębiorców odpowiedzialnych za nielegalny ubój zwierząt i zakaz wykonywania zawodu dla lekarzy weterynarii, którzy dopuścili się złamania prawa. 
 

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2021

Hoduj z głową bydło:

-Zaburzenia rozrodu

-Na dobry start

-Inwestuje w kolejne roboty

-Monitoring kiszonek

-Krowy lubią czochradła

 

PRENUMERATA