Pod koniec stycznia poznaliśmy liderów w produkcji bydła mięsnego. Kapituła konkursu przyznała trzy pierwsze miejsca oraz sześć wyróżnień w trzech kategoriach.
Główny lekarz weterynarii poinformował, że w przypadku badania stad z objawami klinicznymi choroby niebieskiego języka, wykonywana będzie także badanie w kierunku pryszczycy. Ognisko pryszczy w Niemczech wybuchło w stadzie, które w...
Ogólnopolski konkurs "Producent Bydła Mięsnego Roku 2024" został rozstrzygnięty 31 stycznia w Warszawie. W kategoriach: hodowca, producent odsadków oraz producent opasów przyznano trzy pierwsze miejsca oraz sześć wyróżnień.
Konkurs jest organizowany od 2016 r. przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Fundację Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a źródłem jego finansowania jest Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.
Najlepszym hodowcą bydła mięsnego został Łukasz Karmowski z Radzicza w woj. kujawsko-pomorskim. W tej samej kategorii wyróżnienie otrzymał Rafał Nowak z Małocina w woj. kujawsko-pomorskim oraz Artur Bernatowicz z Marcinowiczki w woj. dolnośląskim.
W kategorii producent odsadków zwycięzcą został Artur Marciniak ze wsi Wichertów w woj. wielkopolskim. Wśród wyróżnionych znaleźli się bracia Kucharscy z Kusowa w woj. zachodniopomorskim oraz Katarzyna i Grzegorz Nowatkowscy z miejscowości Czumsk w woj. kujawsko-pomorskim.
Najlepszymi producentami opasów zostali Beata i Dominik Pleśnierowiczowie ze wsi Karolew w woj. łódzkim. Wśród wyróżnionych znaleźli się Adam, Anna, Krzysztof, Magda i Stanisław Przybylscy z miejscowości Heńsk w woj. lubelskim. W tej samej kategorii wyróżnienie otrzymał Dariusz Chojnicki z Chodorążka w woj. kujawsko-pomorskim.
Podczas gali po raz pierwszy wręczono nagrodę w prestiżowym konkursie "Doradca QMP 2024", a laureatką została Agnieszka Linkowska-Jelińska zdobywając bon o wartości 3 tys. złotych.