Montbeliarde dla sera

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
31-12-2015,4:35 Aktualizacja: 04-01-2016,9:01
A A A

Montbeliarde to rasa, która bardzo dobrze nadaję się do produkcji mleka przeznaczanego na sery. Przykład obory z Francji pokazuje, że na początku nie trzeba mieć wcale zmodernizowanych budynków a zwykłe pastwisko może być bardzo dobrą bazą paszową.

W gospodarstwie utrzymywanych jest 85 krów, a powierzchnia samych pastwisk wynosi 108 hektrów. Podstawą żywienia oprócz pastwiska jest siano oraz dodatek paszy treściwej. Jak podaje hodowca, krowy przebywają na pastwisko, zależnie od warunków pogodowych, ok. 6 miesięcy oraz zużywa w roku około 1800 kg paszy treściwej na sztukę. Produkując sery uzyskuje korzystniejszą cenę mleka, ponieważ w gotowym produkcie cena ta wzrasta niemal trzykrotnie.

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA