Krowy nie lubią upałów. Dlaczego?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-08-2020,11:00 Aktualizacja: 31-07-2020,16:21
A A A

Bydło mleczne jest tolerancyjne na niskie temperatury, ale za to bardziej podatne na ciepło. Tymczasem w wielu regionach na całym świecie lata są coraz bardziej gorące i dłuższe. Wskutek tego zwierzęta te cierpią na stres cieplny (heat stres).

Stres cieplny występuje, gdy obciążenie zwierzęcia ciepłem jest większe, niż zdolność do jego utraty. Przyczyniają się do tego wysoka temperatura, wilgotność, promieniowanie słoneczne i niewielki ruch powietrza.

Sama temperatura otoczenia nie jest dobrym sposobem pomiaru stresu cieplnego. Dlatego opracowano różne wskaźniki uwzględniające także inne czynniki jak wilgotność względna i szybkość parowania. Są one znane jako THI (Temperature Humidity Index).

  • Stres cieplny prowadzi do zmniejszonego pobrania paszy przez zwierzęta
  • Stres cieplny stanowi duże wyzwanie dla żwacza krów
  • Podczas stresu cieplnego u krów dochodzi do pogorszenia ich płodności
  • Krowy powinny mieć dostęp do czystej i zimnej wody
  • Krowy, aby poradzić sobie z upałem, zwiększają częstotliwość oddechów

obrońcy praw zwierząt, organizacje prozwierzęce, bydło mleczne, bydło mięsne, prawa zwierząt, hodowcy zwierząt, hodowla

Bronią zwierzęta i jednocześnie są dla nich zagrożeniem

Branża hodowlana w ostatnim czasie jest przedstawiana w złym świetle przez organizacje prozwierzęce. Często ich przedstawiciele wchodzą na teren gospodarstwa i zabierają rolnikom zwierzęta twierdząc, że nie są one utrzymywane w dobrych warunkach...

Najsilniejszy stres cieplny występuje, gdy zarówno temperatura otoczenia, jak i wilgotność względna są wysokie, a temperatury nocne nie spadają na tyle, aby umożliwić krowom rozproszenie nagromadzonego ciepła.

Maleje wydajność mleczna

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni krowy pobierają nawet o 1,5 kg suchej masy paszy mniej na dobę, co skutkuje niższą wydajnością mleczną nawet o 4-6 litrów.

Krowy, aby poradzić sobie z upałem, stosują różne metody, w tym zwiększają częstotliwość oddechów, powyżej 75 na minutę (krowy w laktacji) oraz 65 (krowy zasuszone).

Krowy, które przebywają w stresie cieplnym, powinny mieć zapewnione możliwie najwyższe standardy dobrostanu. Należy zminimalizować ogólny stres tych zwierząt związany z ich obsługą.

Krowy muszą pić wodę

Mlecznice pocą się jednocześnie zwiększając spożycie wody. Dyszenie to także sposób na chłodzenie ciała, ponieważ u bydła zdolność do pocenia się jest ograniczona. Jednak przy zwiększonym dyszeniu zmianie może ulec równowaga kwasowo-zasadowa i pH krwi, co grozi wystąpieniem zasadowicy oddechowej.

mastitis, zapalenie wymienia, koszty choroby, spadek wydajności, brakowanie krów,

Mastitis najbardziej kosztowna choroba krów

Koszty bezpośrednie związane w zapaleniem wymienia wynikają z nakładów poniesionych na leczenie krów, strat powodowanych mlekiem karencyjnym oraz dodatkowej pracy personelu. Z kolei do kosztów pośrednich należy wliczyć m.in....

Krowa w okresie laktacji zazwyczaj wypija ponad 100 litrów dziennie. Warto w tym czasie zapewnić zwierzętom swobodny dostęp do większej niż zazwyczaj liczby poideł czy koryt ze świeżą wodą o temperaturze od 4 do 15 stopni Celsjusza.

Zwierzęta tworzą większe grupy aby wzajemnie się zacieniać, a także stoją w pobliżu koryt z wodą. W oborze najczęściej wylewają ją na posadzkę i kładą się w tych miejscach.

Krowy starają się także wystawiać na działanie powietrza. Wskutek tego więcej czasu spędzają stojąc zamiast leżąc, co niekorzystnie wpływa na przeżuwanie, procesy trawienia i produkcję mleka. Ponadto mocno obciążają swoje racice, przez co są narażone na kulawizny.

Ciepło uderza w rozród krów

Mechanizmy obronne wynikające z wystąpienia stresu cieplnego upośledzają produkcję, płodność oraz zdrowie bydła. Zwierzęta stają się bardziej podatne na stany zapalne. Wywołuje on immunosupresję i tym samym zwiększa częstotliwość występowania różnych chorób zakaźnych, bakteryjnych i pasożytniczych.

mleko, produkcja mleka, produkty mleczne, masło, sery, OPM, PMP, mleko w proszku, PFHBiPM, skup mleka, użytki zielone

Czy rynek mleka odrobi straty związane z Covid-19?

Skup mleka w Unii Europejskiej w najbliższej przyszłości wzrośnie, podobnie jak eksport produktów mleczarskich. Tak wynika z krótkoterminowej perspektywy dla rynków rolnych Wspólnoty opublikowanych przez Komisję...

Stres cieplny stanowi duże wyzwanie dla żwacza. Wskutek zachodzących w nim mechanizmów zwiększa się ryzyko wystąpienia subklinicznej kwasicy żwacza (SARA). Jego pH spada co jest związane z silnymi zmianami spożycia paszy i utratą zdolności buforowania śliny przez np. dyszenie.

Latem powinniśmy chłodzić wszystkie grupy krów. Jeśli nie mamy takiej możliwości priorytetowo należy potraktować grupę świeżo wycielonych mlecznic będących w pierwszych 3 tygodniach po porodzie.

Więcej informacji na temat stresu cieplnego bydła znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Bydło nr 4/2020. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA