Kolejny wzrost cen w skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-01-2024,14:00 Aktualizacja: 24-01-2024,13:21
A A A
Notowania bydła ogółem w styczniu drugi raz z rzędu wzrosły. Spadek cen odnotowano jedynie w kategorii byków w wieku 12-24 miesiące.
 
Krajowe zakłady w dniach od 1 do 7 stycznia za bydło ogółem płaciły średnio 9,75 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 17 gr za kg więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,4% wyższa niż przed miesiącem i o 10,5% niższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,34 zł za kg. Notowania te były o 2,2% wyższe niż przed tygodniem oraz o 2,7% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o 12% niższa niż przed rokiem.
 
opas bydła, wolce, kastracja buhajków, produkcja wołowiny, grupa producentów,

Opas wolców się opłaca

Prowadzi opas buhajów, jałówek, a od niedawna również wolców. Te ostatnie cechują się optymalnym otłuszczeniem tuszy i można uzyskać za nie nawet o 1 złotych za kilogram wyższą cenę.    Marcin Wysocki z...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,84 zł za kg. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem i o 0,4% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 9,2% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,5% do wartości 10,74 zł za kg. Cena ta była o 1,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 9,3% niższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 7,60 zł za kg, czyli o 0,4% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,1 % wyższa niż przed miesiącem, a także o ponad 13% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,59 zł za kg wagi żywej. Były one o niemal 1% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 8,5% niż przed rokiem. 
 
Na początku 2024 r. ćwierci z buhajków do 2 lat ubojnie sprzedawały po 20,49 zł za kg, a z krów rzeźnych po 16,50 zł za kg. 
 
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA