Jubileuszowa konferencja Blattin Polska już w lutym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-01-2023,14:25 Aktualizacja: 17-01-2023,13:06
A A A
Firma Blattin Polska organizuje XX jubileuszową konferencję skierowaną dla hodowców bydła i producentów mleka. W ramach szkolenia odbędzie się pięć spotkań dotyczących bydła mlecznego. 
 
Tematem przewodnim XX Ogólnopolskiej Konferencji firmy Blattin Polska będzie "Wysokowydajna krowa – jak ją zrozumieć i wspomagać w produkcji?". Partnerem spotkania są firmy Adisseo oraz Jefo.
 
Wśród wykładowców znajdzie się prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski, kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Krajowy autorytet i ekspert w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych, a także niezależny doradca gospodarstw wielkotowarowych w Polsce. 
 
mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE, Agnieszka Maliszewska

Ceny mleka: kolejna granica została przekroczona

Cena mleka w Polsce w listopadzie wzrosła 10 miesiąc z rzędu. Mleczarnie w tym miesiącu płaciły za ten surowiec średnio aż 270,46 zł/hl. Cena mleka w listopadzie, która średnio w Polsce wyniosła 270,46 zł/hl, była o 3,9% wyższa niż w...
Kolejnym prelegentem będzie dr Sion Richards, techniczny menadżer do spraw żywienia przeżuwaczy w Europie, Adisseo France S.A.S. Ekspert zdobywał doświadczenie na fermie bydła mlecznego w Północnej Walii. Ukończył Uniwersytet Nottingham w Wielkiej Brytanii, uzyskując tytuł doktora z biochemii żywienia zwierząt. Posiada on ponad 25 letnie doświadczenie w dziedzinie żywienia przeżuwaczy, zdobyte na rynkach międzynarodowych takich jak Europa, Bliski Wschód oraz Afryka. 
 
Ostatnim wykładowcą będzie Dominique Bouchut, MSC menadżer techniczny ds. przeżuwaczy. Od 2017 r. jest on produkt menadżerem. Zajmuje się także technicznym wsparciem produktów dla przeżuwaczy w firmie Jefo. Karierę naukową rozpoczął na Uniwersytecie Rolniczym w Lyon. Jako naukowiec kontynuował swoją karierę w instytucie badawczo – rozwojowym przy stacji doświadczalnej Adisseo. 
 
Ekspert przez kolejne 10 lat czynnie wspierał doradztwo rolnicze na Zachodzie Francji w zakresie hodowli i żywienia bydła mlecznego. Jego doświadczenie zostało także docenione przez 6 lat w firmie produkującej premiksy Mixscience, gdzie aktywnie prowadził dział żywienia i rozwoju produktów dla bydła we Francji, Europie Wschodniej oraz Turcji.
 
Podczas konferencji o wpływie bilansowania aminokwasów na wydajność i parametry mleka opowie dr Sion Richards. Przyczyny zbyt niskiej zawartości tłuszczu w mleku przedstawi prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski, a o witaminie B i jej kluczowej roli w poprawie reprodukcji, wydajności mlecznej i efektywności żywienia bydła mlecznego opowie Dominique Bouchut.
 
Harmonogram spotkań: 
 
  • 6.02.2023 r. godz. 9.30, Hotel& Browar Słociak, ul. Księżycowa 2A, 45-960 Opole, woj. opolskie, 
  • 7.02.2023 r. godz. 10.00, Dwór Sienkiewicz, Kolonia-Rowiny 7A, 21-480 Okrzeja, woj. lubelskie, 
  • 8.02.2023 r. godz. 10.00, Hotel Via Baltica, Grzymały Szczepankowskie 1A, 18 - 400 Łomża, woj. podlaskie, 
  • 9.02.2023 r. godz. 10.00, Dwór Biesiadny Rojewo, Rojewo 13, 88-111 Rojewo, woj. kujawsko-pomorskie, 
  • 10.02.2023 r. godz. 9.30, Hotel Maria, ul. Rawicka 2a, 63-900 Dębno Polskie, woj. wielkopolskie, 
 
 
Udział w konferencji jest bezpłatny. Zainteresowanych prosimy o zgłoszenie uczestnictwa do dnia 30.01.2023 r. które można dokonać:
  • online, za pośrednictwem formularza na stronie blattin.pl
  • telefonicznie pod nr telefonu 668 116 517 lub 77 4654 424

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA