Jak za zimno, to krowy produkują mniej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: r.leroch hoduj@apra.pl
30-12-2015,11:10 Aktualizacja: 30-12-2015,12:21
A A A

Typowe temperatury dla okresu zimowego wróciły, choć jeszcze nie są to mrozy poniżej minus 10 stopni. Krowy to wytrzymałe zwierzęta i niskie temperatury nie są większym problemem, ale kiedy w oborze zbytnio się wychłodzi i w dodatku narazimy je na przeciągu, wówczas może nastąpić pogorszenie stanu zdrowia krów oraz spadek produkcji.

Krowy dobrze znoszą różne temperatury powietrza w oborze. Należą do zwierząt, które dobrze przystosowują się do zmiennych warunków mikroklimatu, o czym świadczy to, że w zakresie temperatur powietrza od minus 10 do plus 25 stopni produkcja mleka właściwie przebiega bez większych zmian. W dodatku jeśli wilgotność powietrza jest poniżej 80%, to również okrywa włosowa krów łatwo dostosowuje się do panujących warunków.

W oborach uwięziowych krowy są bardziej narażone na niższe temperatury. W takich budynkach nie można dopuszczać aby temperatura powietrza spadała poniżej zera.

W czasie mrozów w oborach wolnostanowiskowych jak i uwięziowych u krów wzrasta gęstość okrywy włosowej, ale najważniejsze jest to, że rośnie pobranie paszy. Trzeba więc przy zadawaniu np. TMR-u na stół paszowy uwzględnić taką nadwyżkę, aby zwierzęta nie stały głodne przy pustym stole.

Dobrze jest także pamiętać, że przeciągi mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie krów i to szczególnie zimą. Prędkość przepływu powietrza nie powinna przekraczać 0,5 m/s. Przekroczenie tej wartości wzmaga wychładzanie się zwierząt. Zwiększenie prędkości ruchu powietrza o 1 m/s może spowodować spadek temperatury nawet o 4 stopnie. 

Poleć
Udostępnij
ass="left">Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA