Jak podnieść białko w mleku? Porada od Sano

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-12-2023,16:30 Aktualizacja: 15-12-2023,15:56
A A A

Poziom 2,6% białka w mleku jest zdecydowanie zbyt niski. Polecam najpierw weryfikację tego wyniku wysyłając próbkę mleka do analizy do laboratorium PFHBiPM – mówi dr Ryszard Kujawiak, szef działu badań i rozwoju Sano.

Cykl "Okiem doradcy" to nowa seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

W pierwszej odsłonie naszego cyklu wybraliśmy następujące pytanie hodowcy bydła mlecznego:

"Przez pół roku białko w mleku wynosiło 3,8%. Teraz w wynikach z mleczarni jest ono na poziomie 2,6%. Co za to odpowiada? Czy może przyczyną jest pasza?"

mleko, produkcja mleka, skup mleka, produkcja mleka w UE, mleczarnie

Ilość skupowanego mleka w Polsce wciąż rośnie

Systematyczny wzrost skupu mleka w Polsce jest notowany od wielu lat. Średniorocznie wynosił on około 2%. W 2022 roku skup odnotował wyższy wzrost wielkości 2,2%. Meldunkowy skup mleka w październiku 2023 roku, według danych Głównego Urzędu...

O odpowiedź poprosiliśmy przedstawicieli trzech firm. Kolejnym z nich jest dr Ryszard Kujawiak, szef działu badań i rozwoju Sano.

Poziom 2,6% białka w mleku jest zdecydowanie zbyt niski. Polecam najpierw weryfikację tego wyniku wysyłając próbkę mleka do analizy do laboratorium PFHBiPM. Ręczę za te uzyskane w laboratorium w Kobiernie, które są w 100% pewne, pod warunkiem właściwego pobrania próbki.

Na niski poziom białka może mieć wpływ żywienie, dlatego musimy przeanalizować każdy rodzaj dawki tj. obliczoną, wymieszaną, podaną, pobraną, strawioną i wykorzystaną.

Najważniejsza jest dawka wykorzystana, które decyduje o wydajności i m.in. o tym, że białka w mleku jest zbyt mało.

Niski poziom białka w mleku wcale nie oznacza, że jest to wynik zbyt małej zawartości tego składnika w paszy. Czasami może być odwrotnie. Przyczynę takiej sytuacji stanowi np. zbyt duża zawartość białka przy jednoczesnym niskim poziomie energii w dawce.

Hoduj z Głową Bydło, bydło mleczne, bydło mięsne, opasy, cielęta, krowy, hodowcy bydła, bydło białogrzbiete

Nowy numer "Hoduj z Głową Bydło". Wideo

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z ostatnim w tym roku tj. 6 wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło". "Hoduj z Głową Bydło" to dwumiesięcznik skierowany do hodowców oraz producentów bydła mlecznego i...

Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu białka w mleku będzie niedobór energii w dawce. Jest ona potrzebna do namnażania się mikroorganizmów żwacza, które są trawione w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego i tym samym są źródłem białka do jego syntezy w mleku.

Rozwojowi mikroorganizmów, a tym samym zwiększeniu poziomu białka w mleku, będzie sprzyjać wysoka jakość kiszonek i pasz treściwych.

Na pewno należałoby podnieść udział wysokiej jakości komponentów treściwych, a także zwiększyć udział dodatków mineralno-witaminowych.

- W przypadku zbyt niskiego poziomu białka polecam wprowadzenie do dawki 1,5 kg mieszanki uzupełniającej Lac power, która spełnia wszystkie wymienione powyżej warunki, przez co pomoże zwiększyć poziom białka w dawce - mówi Ryszard Kujawiak.

Całą wypowiedź Ryszarda Kujawiaka dotyczącą przyczyn niskiego poziomu białka w mleku oraz sposobu na jego zwiększenie znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2023. ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA