Ile za mleko płacą europejskie mleczarnie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-04-2020,13:00 Aktualizacja: 29-04-2020,13:50
A A A

Cena mleka w krajach Unii Europejskiej w marcu wyniosła 34,77 euro za 100 kg. Tym samym była 1,28% niższa niż w lutym.

Mleko w Unii Europejskiej, jak wynika z danych Komisji Europejskiej w marcu 2020 roku kosztowało średnio 34,77 euro za 100 kg tj. około 1,52 złotych za kilogram. Najnowsze notowania cen mleka w poszczególnych państwach Wspólnoty pochodzą z lutego.

Mleko w Niemczech, według danych KE, w lutym 2020 roku było droższe o 0,24%. Kosztowało ono średnio 33,32 euro za 100 kg (ok. 1,41 zł/kg). Podwyżki cen odnotowano w 4 monitorowanych regionach

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, skup mleka, GUS, krowy mleczne, produkcja mleka, masło, sery, omp

Jaka jest opłacalność produkcji mleka w czasach zarazy?

Na rynku mleka ma miejsce trudna sytuacja. Wynika ona z ograniczonego eksportu oraz zbytu produktów mleczarskich. Wpłynęło to na niższe ceny skupu tego surowca przez mleczarnie. Mleczarnie w marcu płaciły za skupione od rolników mleko...

Producenci mleka w Bawarii otrzymywali 34,45 euro/100 kg (+0,55%), w Brandenburgii i Berlinie 32,77 euro/100 kg (+0,40%), w Dolnej Saksonii 32,93 euro/100 kg (+0,30%), a w Saksonii 33,03 euro/100 kg (+1,01%).

Ceny mleka ogółem zmalały we Francji we wszystkich regionach. W lutym 2020 roku tamtejsi hodowcy otrzymywali za wyprodukowany surowiec 35,31 euro/100 kg tj. około 1,50 zł/kg.

W lutym hodowcy bydła z regionu Rodan-Alpy w południowo-wschodniej Francji otrzymywali 38,10 euro/100 kg (-1,61%), z Dolnej i Górnej Normandii 33,97 euro/100 kg (-0,45%), z Bretanii 34,06 euro/100 kg (-0,21%), a z regionu Franche-Comté leżącym we wschodniej Francji 44,97 euro 100 kg (-3,37%).

Producenci mleka w Polsce według danych KE w lutym 2020 r. otrzymywali średnio 32,54 euro/100 kg mleka tj. ok. 1,39 zł/kg.

Mleko organiczne cieszy się dużo wyższą ceną skupu. Według danych KE w lutym francuscy farmerzy mogli liczyć na 47,89 euro/100 kg. Niemieccy producenci tego surowca otrzymywali za niego średnio 47,65 euro/100 kg, a austriaccy 43,44 euro/100 kg.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA