Ile miejsca potrzebuje krowa?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-06-2015,10:05 Aktualizacja: 16-06-2015,11:06
A A A

Swoboda poruszania się jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na dobrostan krów. Decyduje o ich wynikach produkcyjnych oraz ogranicza walki w stadzie.

- O dobrostanie krów należy pamiętać już w momencie projektowania obory. Stworzenie im odpowiednich warunków bytowania najbardziej zbliżonych do tych naturalnych pozwala ograniczyć walki w stadzie, zmniejsza stres krów oraz poprawia ich wydajność – zapewniał mgr inż. Rafał Lipiński z firmy Lely podczas Agromajówki w Zduńskiej Dąbrowie.

obora dydaktyczna w Zduńskiej Dąbrowie

Edukacyjna obora

Nową oborę wyposażono w taras widokowy oraz cztery kamery. Jest ona przeznaczona do celów edukacyjno – dydaktycznych i ma pomóc w przekazywaniu wiedzy uczniom szkoły.  Pod koniec maja na terenie kompleksu...
- Szerokość przejścia zarówno przy stole paszowym jak i pomiędzy dwoma rzędami legowisk powinna wynosić przynajmniej 4 metry. Odpowiednia wielkość korytarzy zapewnia bezkolizyjne mijanie się dwóch krów, które przechodzą pomiędzy legowiskiem a zadem mlecznicy stojącej przy stole paszowym lub przy poidle – dodał Rafał Lipiński.

Należy pamiętać także o przejściach pomiędzy linią stanowisk legowiskowych. W oborze z dwoma rzędami legowisk powinny być one rozmieszczone co 20 boksów, a w trzy rzędowej co 15 boksów.

Ważny jest również dostęp krów do stołu paszowego. Równocześnie powinien on obsłużyć 75 proc. stada, a na jedną krowę należy przeznaczyć 60 cm jego szerokości.

Swobodny dostęp do wody ma również kluczowe znaczenie. Na 20 krów powinno przypadać przynajmniej jedno poidło, którego 3-8 cm długości jest przeznaczone na jedną sztukę.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA